Reklama

Sałatka z czerwonych buraków z dodatkiem kukurydzy, fasoli i jabłka to świetny pomysł na zdrowe i smaczne danie, które można przygotować w niecałą godzinę.

Reklama

Burak jest warzywem niskokalorycznym bogatym w mnóstwo składników mineralnych tak jak m.in potas, mangan, wapń, miedź, fluor, cynk, czy kobalt. Dodatkowo poleca się jego jedzenie osobom na diecie ze względu na zawartość błonnika, który ułatwia przebieg procesów trawiennych. Regularne picie soku z buraków normuje poziom cholesterolu i pomaga w niwelowaniu wolnych rodników.

Sałatka z buraków czerwonych z kukurydzą, fasolą i jabłkiem

Sałatka z czerwonych buraków jest idealnym daniem na zdrowy i pożywny obiad. Może być serwowana także jako dodatek do potraw mięsnych.

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • dużej miski.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 jabłko,
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej,
  • pół szklanki fasoli konserwowej,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • sok z cytryny (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • cukier (do smaku).

Czas przygotowania: 55 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Buraki umyj i ugotuj lub upiecz w piekarniku w folii aluminiowej.
  • Gotowane odcedź i zalej zimną wodą lub odstaw do ostygnięcia.
  • Ostudzone buraki obierz.
  • Ugotuj jajko na twardo.
  • Pokrój jajko, cebulę i paprykę w kostkę.
  • Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Buraczki z jabłkiem zetrzyj na tarce.
  • Skrop buraczki sokiem z cytryny.
  • Wszystkie składniki wrzuć do miski.
  • Polej oliwą z oliwek i przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama