Reklama

Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami do dobry pomysł na kolację lub przekąskę na wieczór z przyjaciółmi. Aromatu i pikanterii potrawie doda własnoręcznie przygotowany sos czosnkowy.

Reklama

Rada: Boczek można zastąpić szynką parmeńską lub przygotować wersję całkowicie bez dodatku mięsa. Do sosu czosnkowego można też dodać szczyptę soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • durszlaka,
  • dużej szklanek misy,
  • deski do krojenia,
  • noża,
  • patelni,
  • małej miski,
  • praski do czosnku.

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku,
  • 25 dag boczku wędzonego,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • ½ kostki półtłustego sera feta,
  • 5-7 suszonych pomidorów,
  • ½ szklanki ziaren słonecznika,
  • ½ szklanki majonezu,
  • ¾ szklanki grzanek,
  • 4 duże ząbki czosnku.

Sposób wykonania:

1. Liście szpinaku wrzuć do durszlaka, umyj i odsącz. Następnie przełóż je do misy.

2. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku.

3. Suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój w podłużne pasy i dodaj do szklanej misy.

4. Z boczku usuń skórki i chrząstki. Pokrój go w drobną kostkę.

5. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokrojony w kostkę boczek. Smaż dotąd aż boczek stanie się chrupiący (ok. 5 minut).

6. Usmażony boczek wyłóż do misy.

7. Na patelnię wrzuć ziarna słonecznika i lekko je podpraż (1-2 minuty).

8. Uprażony słonecznik dodaj do pozostałych składników.

9. W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

10. Sałatkę wymieszaj z sosem czosnkowym i posyp grzankami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama