Przepis na sałatkę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami do dobry pomysł na kolację lub przekąskę na wieczór z przyjaciółmi. Aromatu i pikanterii potrawie doda własnoręcznie przygotowany sos czosnkowy.
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami do dobry pomysł na kolację lub przekąskę na wieczór z przyjaciółmi. Aromatu i pikanterii potrawie doda własnoręcznie przygotowany sos czosnkowy.
Rada: Boczek można zastąpić szynką parmeńską lub przygotować wersję całkowicie bez dodatku mięsa. Do sosu czosnkowego można też dodać szczyptę soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- durszlaka,
- dużej szklanek misy,
- deski do krojenia,
- noża,
- patelni,
- małej miski,
- praski do czosnku.
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku,
- 25 dag boczku wędzonego,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- ½ kostki półtłustego sera feta,
- 5-7 suszonych pomidorów,
- ½ szklanki ziaren słonecznika,
- ½ szklanki majonezu,
- ¾ szklanki grzanek,
- 4 duże ząbki czosnku.
Sposób wykonania:
1. Liście szpinaku wrzuć do durszlaka, umyj i odsącz. Następnie przełóż je do misy.
2. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku.
3. Suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój w podłużne pasy i dodaj do szklanej misy.
4. Z boczku usuń skórki i chrząstki. Pokrój go w drobną kostkę.
5. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokrojony w kostkę boczek. Smaż dotąd aż boczek stanie się chrupiący (ok. 5 minut).
6. Usmażony boczek wyłóż do misy.
7. Na patelnię wrzuć ziarna słonecznika i lekko je podpraż (1-2 minuty).
8. Uprażony słonecznik dodaj do pozostałych składników.
9. W małej misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
10. Sałatkę wymieszaj z sosem czosnkowym i posyp grzankami.
Smacznego!
- Sałatka z zielonej sałaty to szybkie i sycące danie. Dodaj do niej szynkę, ser żółty, zielonego ogórka i jajka.
- Arbuz orzeźwia i wspiera prace układu pokarmowego. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z arbuzem.
- Sałatka owocowa z powodzeniem zastąpi owoce. Składnikiem, który nada charakteru potrawie, jest mak.
- Sałatka z wędzonym tofu to świetna propozycja dla wegan. Do dania możesz wykorzystać świeże lub grillowane warzywa.