Przepis na sałatkę z wędzoną makrelą, ziemniakami, ogórkiem kiszonym, cebulą i gotowanym jajkiem
Sałatka z ziemniakami i wędzoną makrelą to pożywna przekąska dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy zajmuje ok. 20 minut. Wyjątkowy i lekko ostry smak sałatka zawdzięcza takim dodatkom, jak: chrzan, cebula i szczypiorek. Kulinarną kompozycję dopełnia smak kiszonego ogórka, jabłka oraz soku z cytryny.
Sałatka z ziemniakami i wędzoną makrelą to pożywna przekąska dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy zajmuje ok. 20 minut. Wyjątkowy i lekko ostry smak sałatka zawdzięcza takim dodatkom, jak: chrzan, cebula i szczypiorek. Kulinarną kompozycję dopełnia smak kiszonego ogórka, jabłka oraz soku z cytryny.
Wędzona ryba to dodatek, z którego można tworzyć różnego rodzaju smaczne dania i przekąski. Pasta z wędzonej makreli to pomysł na oryginalną przystawkę na przyjęcie. Makaron rybny, np. z dodatkiem suszonych pomidorów i pietruszki, doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny bądź kolacja.
Przepis na sałatkę rybną z gotowanymi ziemniakami
Przed przygotowaniem sałatki warto wcześniej ugotować ziemniaki oraz jajka, a następnie je ostudzić. Składniki będą smakowały lepiej, gdy do gotującej się wody doda się odrobinę soli.
Potrzebujesz:
- tarki o dużych oczkach,
- ręcznego wyciskacza do cytryn,
- miski.
Składniki:
- 250 gramów wędzonej makreli (można zastąpić inną wędzoną rybą, np. dorszem lub halibutem),
- 4 ugotowane ziemniaki bez skórki,
- 1 mała cebula,
- 2 kiszone ogórki (mogą być również małosolne),
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 jabłko,
- garść świeżego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 łyżeczka sok z cytryny,
- szczypta pieprzu do smaku.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Usuń z ryby ości (zrób to bardzo dokładnie), a mięso poszarp delikatnie widelcem lub palcami.
- Ziemniaki, jajka, cebulę oraz kiszone ogórki pokrój w niewielką kostkę.
- Jabłko obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o dużych oczkach (aby nie ściemniało skrop je odrobiną soku z cytryny).
- Wszystkie składniki dodaj do miski.
- W oddzielnym małym naczyniu wymieszaj ze sobą majonez, chrzan, pieprz oraz sok z cytryny i połącz gotowy sos z pozostałymi składników.
- Posiekaj szczypior i oprósz nim sałatkę.
Smacznego!
Sałatka z wędzoną rybą to smaczna przekąska, którą można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki. Z makrelą doskonale komponuje się makaron, ryż, awokado oraz natka pietruszki. Potrawę można podawać z grzankami z masełkiem ziołowo-czosnkowym.