Reklama

Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.

Reklama

Ta tradycyjna zupa smakuje każdemu. Sprawdza się nie tylko jako samodzielna potrawa. Na bazie rosołu z kury domowej można przygotować wiele innych dań, np. farsz do pierogów lub krokietów, bulion, inne zupy lub mięso w galarecie.

Mięso na rosół z kurczaka

Na rosół kup całą tuszę lub półtuszę z kurczaka. Do zupy wykorzystaj świeże – nie mrożone mięso. Mrożenie zwiększa bowiem ryzyko zmętnienia wywaru. Jeśli jednak masz mięso mrożone, przełóż je z zamrażalnika do lodówki dzień przed planowanym gotowaniem. Rozmrażanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem.

Jak ugotować rosół – cenne wskazówki

  • Istnieją dwa główne sposoby, na pozbycie się piany ze ściętego białka (tzw. szumów, szumowin), która powstaje podczas gotowania mięsa na rosół.

Pierwszy to wrzucenie mięsa do wrzącej wody. Po pojawieniu się szumów trzeba je zebrać, a potem wyrzucić. Możesz również wylać wywar z mięsa i zalać je świeżą wodą. Jeśli nie wylejesz wody, część ściętego białka może pozostać w zupie.

Drugi sposób to zalanie mięsa zimną wodą i zagotowanie go. Dzięki temu powstanie mniej szumowin. Te, które się pojawią, zbierz i wyrzuć.

  • Rosół dosól dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku zupa może być za słona. W trakcie gotowania woda wyparowuje, a tym samym zmniejsza się ilość wywaru w stosunku do dodanej soli.
  • Bardziej esencjonalny wywar o oryginalnym smaku otrzymasz po dodaniu cebuli z wbitymi goździkami.
  • Warzywa do rosołu najlepiej dodaj po pewnym czasie, nie razem z mięsem. Gotują się krócej niż mięso, a długie gotowanie pozbawia je witamin.
  • Aby zebrać nadmiar tłuszczu z rosołu, przykryj gorącą zupę papierowym ręcznikiem i po chwili go zdejmij. Tłuszcz pływający po wierzchu zupy wsiąknie w papier. Innym sposobem na pozbycie się zbyt dużej ilości tłuszczu rosołu jest wstawienie go po ostudzeniu do lodówki. Po pewnym czasie sztywny tłuszcz z powierzchni zupy zbierz łyżką.
  • Cebulę do rosołu „opal” nad palnikiem gazowym lub opiecz w piekarniku. Przygotowane w ten sposób warzywo nada rosołowi aromat i wspaniały smak.

Przepis na rosół krok po kroku

Składniki:

Do rosołu potrzebne są:

  • mięso,
  • marchewka (3-4 sztuki), która nada ładny kolor zupie,
  • kawałek korzenia selera,
  • por,
  • pietruszka (1-2 sztuki),
  • cebula (1-2 sztuki) .

Opcjonalnie dodaj:

  • kapustę np. włoską (ćwiartkę),
  • suszone grzyby,
  • lubczyk,
  • czosnek
  • goździki.

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Seler, por, pietruszkę i marchewkę umyj, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Seler i por pokrój w kawałki. Nie powinny być zbyt małe, żeby się nie rozgotowały.
  • Dodaj opaloną nad płomieniem cebulę.
  • Do garnka włóż opłukanego kurczaka i dolej zimną wodę lub zalej wrzątkiem – zależnie od tego, którą metodę pozbycia się szumowin wybierzesz.
  • Do mięsa dorzuć wybrane przyprawy według preferencji: ziele angielskie, liść laurowy, goździki, grzyby i inne.
  • Zbierz pianę powstałą w trakcie gotowania, zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką.
  • Gdy mięso będzie już lekko podgotowane, dodaj warzywa.
  • Dodaj soli do smaku. Najlepiej wsyp około 2 łyżki soli, dokładna ilość jest zależna od objętości wywaru.
  • Rosół gotuj przez cały czas, również po zmniejszeniu gazu. Cały proces gotowania trwa od 1,5-2 godzin.
  • Rosół z kury podawaj z makaronem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama