Reklama

Rosół z kaczki to aromatyczna i niecodzienna zupa. Aby go przygotować, koniecznie należy kupić chudą kaczkę. Wyrafinowany smak zupy zapewni dodatek lubczyku.

Reklama

Rosół z kaczki nie powinien być zbyt tłusty. Tę zupę robi się z porcji rosołowej, a więc korpusu kaczki. Można też dodać kaczą pierś lub uda. Czasem do rosołu wykorzystuje się również skrzydła i szyję.

Składniki na rosół z kaczki:

  • 1 duża kaczka (chuda),
  • 2-3 pietruszki,
  • 5-6 marchwi,
  • 1/2 selera,
  • 2 cebule w łupinach,
  • 2 pory,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1 garść ususzonego lubczyku,
  • koperek bądź natka pietruszki do dekoracji rosołu.

Do rosołu z kaczki idealnie pasuje przyrządzony w domu makaron. Do jego wykonania potrzebne będą:

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Najpierw należy oczyścić kaczkę, wyjąć ze środka podroby, jeśli nadal tam są i dokładnie umyć mięso. Jeśli kaczka nie mieści się do garnka, można ją pokroić. Do rosołu można dodać też umyte uprzednio podroby (np. serce lub żołądek).
  • Kaczkę należy włożyć do garnka i zalać w całości wodą. Gotuje się ją na niewielkim ogniu. Duży ogień sprawi, że zupa będzie mętna. Kaczkę należy gotować przez mniej więcej godzinę. Przez ten czas na bieżąco trzeba zdejmować małym sitkiem lub łyżką powstającą pianę (inaczej szumy lub szumowiny).
  • W międzyczasie należy umyć i pokroić warzywa.
  • Po godzinie do wywaru należy dodać obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, por, seler i cebulę. Dodaje się też przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól oraz lubczyk. Całość gotuje się jeszcze przez 1 lub 1,5 godziny. Marchewki należy wyjąć przed upływem tego czasu, aby się nie rozgotowały.
  • Kiedy rosół będzie gotowy, należy wyjąć z niego mięso i warzywa, dosolić do smaku, a na końcu przecedzić przez sitko.

Jak zrobić domowy makaron do rosołu?

Kiedy rosół zacznie się gotować, można przystąpić do przygotowywania makaronu.

  • Aby zrobić makaron najpierw trzeba wymieszać semolinę i mąkę pszenną z jajami, oliwą i solą. Z tej mieszanki należy wyrobić ciasto. Dzięki semolinie konsystencja makaronu będzie bardziej zwarta, a makaron będzie się lepiej gotował.
  • Ciasto należy zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Po tym czasie trzeba je bardzo cienko rozwałkować i pokroić, najlepiej na kształt nitek. Można to zrobić za pomocą noża lub maszynki do makaronu.
  • Tak przygotowany makaron należy rozłożyć na papierze i podsuszyć, a następnie zagotować w lekko osolonym wrzątku. Wystarczy nawet 1,5 minut, ponieważ świeży makaron gotuje się szybciej niż suszony z paczki.

Makaron można nałożyć na talerze, zalać rosołem i udekorować zupę marchewką pokrojoną w plastry. Całość warto posypać pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama