Reklama

W każdym domu rosół smakuje inaczej, ale to co się nie zmienia, to jego podstawa, czyli świeży drób. Aby rosół dla dzieci dobrze smakował, nie może w nim zabraknąć marchewki, pietruszki, cebuli i pora oraz aromatycznych liści laurowych.

Reklama

Rosół z makaronem i marchewką

Rosół z kury podawaj z makaronem i kawałkami marchewki. Do talerza wsyp świeżo poszatkowaną pietruszkę. Smak bulionu możesz wyostrzyć dodając do zupy kurze żołądki, szponder oraz kawałek świeżej wołowiny.

Składniki:

  • cała świeża kura wiejska,
  • 3 l wody,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 por,
  • 1 liść kapusty,
  • gałązki natki pietruszki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • pół łyżki soli,
  • natka pietruszki do posypania,
  • pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Całą kurę zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
  • Odlej mętną wodę i ponownie zalej drób świeżą wodą.
  • Wodę posól i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywą przez około pół godziny.
  • Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Obierz cebulę i opal ją nad gazem.
  • Po upływie pół godziny od momentu zagotowania się kury wszystkie warzywa włóż do garnka.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli.
  • Uchyl lekko pokrywę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Wyjmij warzywa oraz drób.
  • Dodaj soli lub pieprzu, jeśli uznasz, że rosół jest mało doprawiony.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama