Najlepsze błyskawiczne racuchy z jabłkami – sprawdzone przepisy
Racuchy z jabłkami to pyszne danie, przekąska, deser, kolacja, śniadanie do pracy lub szkoły. Możemy posypać je cukrem pudrem, oprószyć cynamonem lub polać czekoladą. Świetnie smakują z owocowym dżemem lub powidłami. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych racuchy są bardzo łatwe w wykonaniu, tanie i co najważniejsze – błyskawiczne.
Racuchy z jabłkami to pyszne danie, przekąska, deser, kolacja, śniadanie do pracy lub szkoły. Możemy posypać je cukrem pudrem, oprószyć cynamonem lub polać czekoladą. Świetnie smakują z owocowym dżemem lub powidłami. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych racuchy są bardzo łatwe w wykonaniu, tanie i co najważniejsze – błyskawiczne.
Puszyste, słodkie i pulchne racuchy są przysmakiem niejednego łasucha. Mogą być z kefirem lub bez, z dodatkiem jajka i masła lub w wersji wegańskiej. Możliwości jest mnóstwo, warto wypróbować kilka opcji, by wypracować własny przepis.
Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka kefiru,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 duże jabłka,
- olej do smażenia,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kefir, jajko, proszek i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
2. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w dużą kostkę.
3. Wymieszaj jabłka z ciastem.
4. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.
5. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
6. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wegańskie racuchy z jabłkami, bananem i dynią – przepis
Składniki:
- 1 szklanka startej na wiórki dyni,
- 4 średnie jabłka,
- 200 g mąki pszennej
- 1 dojrzały banan,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
2. Do miski wsyp mąkę, proszek, cynamon, dodaj jabłka, dynię, miód i rozgniecionego widelcem w 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego banana. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.
4. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
5. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, jak wystygną posyp cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami, orzechami i czekoladą – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 duże jabłka,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
- olej kokosowy do smażenia.
Racuchy usmażone na oleju kokosowym nierafinowanym będą miały bardzo wyrazisty smak z lekko kokosową nutą.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Sposób przygotowania:
1. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę talarki lub zetrzyj na tarce.
2. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki.
4. Na rozgrzany na patelni olej nakładaj łyżką ciasto – 1 łyżka to 1 racuch.
5. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
6. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a gdy wystygną posyp cukrem pudrem.
Tak przygotowane racuchy możesz podawać posmarowane masłem orzechowym.
Smacznego!
- Ciasto ucierane ze śliwkami jest proste w przygotowaniu. Zobacz przepis na wypiek ze śliwkami.
- Tarta z malinami jest doskonałą przekąską dla łakomczucha. Sprawdź przepis na tartę z malinami.
- Domowe jagodzianki są najlepszą przekąską na świecie. Dowiedz się, jak wykonać drożdżowe jagodzianki.