Reklama

Opieńki można stosować do zup, sosów, marynować, mrozić i kwasić. Najlepiej jednak smakują w formie farszu np. nadzienia do pierogów.

Reklama

Opieńki mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Zwalczają staphylokoki i pneumokoki. Składniki zawarte w opieńkach poprawiają czynność serca, ukrwienie kończyn i mózgu. Hamują również rozrost guzów nowotworowych.

Pierogi z opieńkami

Pierogi z grzybami są smacznym dodatkiem do barszczu czerwonego (zamiast pasztecików). W wersji z opieńkami mogą być jednak również serwowane samodzielnie.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 500 gramów mąki,
  • woda,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 gramów opieńków (same kapelusze),
  • 2 cebule,
  • 1 brokuł,
  • 50 gramów masła.

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wyłóż na stolnicę.
  • Dodaj oliwy z oliwek i szczyptę soli.
  • Zagniataj ciasto dolewając wody, aż będzie lekko wilgotne.
  • Rozwałkuj ciasto.
  • Wytnij przy pomocy szklanki fragmenty ciasta o średnicy 4 cm.
  • Opieńki oczyść, wytnij trzonki i umyj.
  • Grzyby gotuj w lekko osolonej wodzie przez 20 minut.
  • Po ugotowaniu odcedź i pokrój opieńki w kostkę.
  • Obierz, umyj i pokrój cebulę w kostkę.
  • Brokuł gotuj w lekko przesolonej wodzie, aż będzie wpół miękki.
  • Na patelni rozpuść masło.
  • Podsmaż cebulę.
  • Do cebuli dodaj opieńki.
  • Smaż przez 5 minut mieszając.
  • Dodaj rozgnieciony brokuł do grzybów i smaż jeszcze 5 minut.
  • Dopraw według upodobania, pieprzem i solą.
  • Gotowy farsz nakładaj w wycięte wcześniej okręgi ciasta.
  • Zawijaj ciasto z farszem formując pierogi (możesz to zrobić za pomocą specjalnej formy, widelcem, lub ręcznie).
  • Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5-6 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama