Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią
Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.
Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.
Cukinia jest jednym ze składników leczo. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana osobom przebywającym na diecie.
Leczo z bakłażanem i cukinią
Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem. Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- woka,
- garnka.
Składniki:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka żółta,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 puszki pomidorów,
- 2 świeże pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 250 g kiełbasy śląskiej,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- papryka chili mielona (do smaku),
- papryka słodka mielona (do smaku),
- papryka ostra mielona (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- tymianek (do smaku).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówki: Leczo najlepiej smakuje podawane razem z bagietkami czosnkowymi.
Sposób przygotowania:
- Umyj wszystkie warzywa.
- Pokrój paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków.
- Kiełbasę pokrój w kostkę.
- Na woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Wrzuć cebulę.
- Podsmażaj aż stanie się szklista.
- Dodaj do cebuli kiełbasę.
- Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj paprykę.
- Dokładnie wymieszaj i smaż około 5 minut.
- Dodaj bakłażana i cukinię.
- Smaż kolejne 5 minut.
- Przełóż wszystko do garnka.
- Dodaj ogórki i pomidory.
- Wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, papryką słodką, chili i ostrą.
- Przeciśnij czosnek i wrzuć go do garnka.
- Całość wymieszaj.
- Gotuj przez około 15 minut. Gotowe
Smacznego!
- Jednym z dodatków do dań warzywnych jest pieczywo. Zobacz, ile kalorii ma chleb razowy.
- Leczo doskonale komponuje się z makaronem. Polecamy przepis na domowy makaron z mąki razowej.
- Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź, gdzie kupić i jakie właściwości ma komosa ryżowa.