Przepisy na 2 sałatki z krewetkami koktajlowymi: z białym winem i czosnkiem oraz awokado
Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.
Opublikowano: wtorek, 6 września 2016 09:00
Reklama
Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.
Reklama
Krewetki można podawać z pieczywem czosnkowym lub tortillą usmażoną na patelni bez oleju.
Krewetki koktajlowe z białym winem i czosnkiem, krok po kroku
Składniki:
- opakowanie krewetek koktajlowych (250 gramów),
- 250 gramów sałaty lodowej,
- 4 ząbki czosnku,
- seler naciowy (2 łodygi),
- 2 pomarańcze,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 mililitrów białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- pół natki pietruszki,
- około 1/3 łyżeczki soli,
- około 1/3 łyżeczka pieprzu,
- ziarna sezamu (około 1 łyżka).
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj i porwij na kawałki.
- Łodygi selera pokrój w drobne kawałki.
- Pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
- Wyciśnij sok z pomarańczy.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej.
- Po około minucie dodaj krewetki.
- Smaż całość około 5-6 minut, często mieszając.
- Wlej białe wino i zwiększ ogień w palniku.
- Dodaj sok z pomarańczy.
- Gotuj całość około 7 minut, aż sos trochę odparuje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W misce ułóż kolejno: sałatę lodową, seler, pomidorki i krewetki.
- Zalej sałatkę sosem z patelni.
- Posyp posiekaną natką pietruszki i ziarnami sezamu.
Smacznego!
Sałatka z krewetkami i awokado, przepis
Składniki:
- opakowanie krewetek koktajlowych (500 gramów),
- 250 gramów sałaty lodowej,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 4 łodyżki szczypiorku,
- 1 awokado,
- pół natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka przyprawy cajun (mieszanka oregano, tymianku, pieprzu, słodkiej papryki i soli),
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
- około 1/3 łyżeczki soli,
- około 1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Krewetki koktajlowe zalej oliwą.
- Dodaj przyprawę cajun i odstaw na 20 minut.
- Smaż krewetki około 3 minuty.
- Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce.
- Dodaj pomidorki przekrojone na pół, poszatkowany szczypiorek i awokado pokrojone w kostkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj krewetki i skrop całość sokiem z cytryny.
- Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Reklama
- Klasyczną surówkę obiadową możesz zastąpić smażonymi plackami warzywnymi. Oto przepis na placki z kabaczka.
- Gęś apetycznie prezentuje się na stole. Zobacz, jak upiec całą gęś w piekarniku.
- Wyrazisty smak czosnku i wina tworzy ciekawe tło dla gęsiny. Sprawdź, jak przyrządzić duszoną gęś.
Reklama
Reklama
Reklama