Reklama

Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.

Reklama

Krewetki można podawać z pieczywem czosnkowym lub tortillą usmażoną na patelni bez oleju.

Krewetki koktajlowe z białym winem i czosnkiem, krok po kroku

Składniki:

  • opakowanie krewetek koktajlowych (250 gramów),
  • 250 gramów sałaty lodowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • seler naciowy (2 łodygi),
  • 2 pomarańcze,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 mililitrów białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • pół natki pietruszki,
  • około 1/3 łyżeczki soli,
  • około 1/3 łyżeczka pieprzu,
  • ziarna sezamu (około 1 łyżka).

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Sałatę umyj i porwij na kawałki.
  • Łodygi selera pokrój w drobne kawałki.
  • Pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej.
  • Po około minucie dodaj krewetki.
  • Smaż całość około 5-6 minut, często mieszając.
  • Wlej białe wino i zwiększ ogień w palniku.
  • Dodaj sok z pomarańczy.
  • Gotuj całość około 7 minut, aż sos trochę odparuje.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • W misce ułóż kolejno: sałatę lodową, seler, pomidorki i krewetki.
  • Zalej sałatkę sosem z patelni.
  • Posyp posiekaną natką pietruszki i ziarnami sezamu.

Smacznego!

Sałatka z krewetkami i awokado, przepis

Składniki:

  • opakowanie krewetek koktajlowych (500 gramów),
  • 250 gramów sałaty lodowej,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 4 łodyżki szczypiorku,
  • 1 awokado,
  • pół natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka przyprawy cajun (mieszanka oregano, tymianku, pieprzu, słodkiej papryki i soli),
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • około 1/3 łyżeczki soli,
  • około 1/3 łyżeczki pieprzu.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Krewetki koktajlowe zalej oliwą.
  • Dodaj przyprawę cajun i odstaw na 20 minut.
  • Smaż krewetki około 3 minuty.
  • Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce.
  • Dodaj pomidorki przekrojone na pół, poszatkowany szczypiorek i awokado pokrojone w kostkę.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj krewetki i skrop całość sokiem z cytryny.
  • Sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama