Jak zrobić domowego królewca, czyli placek miodowy przełożony kremem waniliowym i biszkoptem
Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.
Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.
Do ciasta można użyć polewy czekoladowej kupionej w sklepie lub zrobić ją domowym sposobem. Wystarczy mleko połączyć z kakao, cukrem lub miodem oraz masłem. Całość, po rozpuszczeniu, gotuje się przez chwile na małym ogniu, a po lekkim ostygnięciu wylewa na wierzch ciasta.
Przepis na królewca
Potrzebujesz:
- miksera,
- 3 form do pieczenia (jednakowej wielkości),
- stolnicy,
- garnka.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na placek miodowy:
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 125 gramów schłodzonej margaryny (pół kostki),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na krem waniliowy:
- 500 mililitrów mleka,
- 1 kostka masła (250 gramów),
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywno.
- Dodaj cukier, żółtka i miksuj przez 1 minutę.
- Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj na niskich obrotach.
- Masę biszkoptową wylej do formy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Placek miodowy:
- Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i wysyp ją na stolnicę.
- Dodaj masło i potnij je nożem.
- Całość zasyp cukrem, wbij jajka i wlej miód.
- Zagnieć ciasto i podziel na 2 części.
- Przełóż placki do forem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Krem waniliowy:
- Odlej pół szklanki mleka oraz dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
- Dodaj wymieszaną z mlekiem mąkę i gotuj przez chwile.
- Gorący budyń wymieszaj z masłem.
Placek miodowy smaruje się kremem waniliowym, na który kładzie się biszkopt, po czym wykłada na niego pozostałą część masy budyniowej. Całość przykrywa się drugim plackiem z miodu, a na wierzch ciasta wylewa się polewę czekoladową.
Smacznego!