Pomysł na pyszną pizzę na cieście francuskim gotową w kwadrans
Pizza na cieście francuskim jest łatwa w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy odrobina salami, warzyw, mozzarelli i przypraw.
Pizza na cieście francuskim jest łatwa w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy odrobina salami, warzyw, mozzarelli i przypraw.
Pizza to potrawa kuchni włoskiej. W wersji oryginalnej to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w nagrzanym piecu.
Historia pizzy
Pierwsze lokale gastronomiczne zwane pizzeriami pojawiły się po raz pierwszy już w XVIII wieku w Neapolu. We Włoszech obecnie wyróżnia się dwie odmiany pizzy – neapolitańską i rzymską. Pizza neapolitańska ma grubsze ciasto od 1 do 2 cm, zaś rzymska maksymalnie 3 mm.
Pizza na cieście francuskim
Pizzę na cieście francuskim piecze się niecały kwadrans. Smakuje pysznie, jest lekka, chrupiąca a przy tym niesamowicie sycąca.
Potrzebujesz:
- patelni,
- blachy do pieczenia,
- papieru do pieczenia,
- praski.
Składniki na pizzę:
- gotowe ciasto francuskie,
- 5 plastrów szynki,
- 8 plastrów salami,
- pół cebuli,
- pół papryki,
- kulka mozzarelli,
- 300 g koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- cukier (do smaku),
- oregano (do smaku),
- bazylia (do smaku).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Przecier wlej na patelnię.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj go do przecieru.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Lekko posłodź.
- Dopraw oregano i bazylią.
- Dokładnie wymieszaj.
- Zredukuj na małym ogniu.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto francuskie przełóż na blachę.
- Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
- Posmaruj gotowym sosem.
- Wyłóż pociętą w paski szynką.
- Dodaj salami.
- Obierz warzywa i połóż na pizzy.
- Mozzarellę pokrój w krążki i wyłóż na wierzchu.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz, aż pizza uzyska złoty kolor.
Smacznego!
- Strogonow to pikantna, mięsna zupa, bez której trudno wyobrazić sobie np. wesela. Zrezygnuj wołowiny i razem z nami przygotuj zupę strogonow z kurczakiem.
- Kabaczki są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić faszerowane kabaczki.
- Wiesz, jak wyglądają śląskie kotlety mielone? Sprawdź przepis na karminadle.