Reklama

Pizza na cieście francuskim jest łatwa w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy odrobina salami, warzyw, mozzarelli i przypraw.

Reklama

Pizza to potrawa kuchni włoskiej. W wersji oryginalnej to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w nagrzanym piecu.

Historia pizzy

Pierwsze lokale gastronomiczne zwane pizzeriami pojawiły się po raz pierwszy już w XVIII wieku w Neapolu. We Włoszech obecnie wyróżnia się dwie odmiany pizzy – neapolitańską i rzymską. Pizza neapolitańska ma grubsze ciasto od 1 do 2 cm, zaś rzymska maksymalnie 3 mm.

Pizza na cieście francuskim

Pizzę na cieście francuskim piecze się niecały kwadrans. Smakuje pysznie, jest lekka, chrupiąca a przy tym niesamowicie sycąca.

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • blachy do pieczenia,
  • papieru do pieczenia,
  • praski.

Składniki na pizzę:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • 5 plastrów szynki,
  • 8 plastrów salami,
  • pół cebuli,
  • pół papryki,
  • kulka mozzarelli,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • cukier (do smaku),
  • oregano (do smaku),
  • bazylia (do smaku).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Przecier wlej na patelnię.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj go do przecieru.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Lekko posłodź.
  • Dopraw oregano i bazylią.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Zredukuj na małym ogniu.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto francuskie przełóż na blachę.
  • Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
  • Posmaruj gotowym sosem.
  • Wyłóż pociętą w paski szynką.
  • Dodaj salami.
  • Obierz warzywa i połóż na pizzy.
  • Mozzarellę pokrój w krążki i wyłóż na wierzchu.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz, aż pizza uzyska złoty kolor.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama