Reklama

Picadillo przygotowuje się z mięsa wołowego, pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i oliwek. Danie doprawia się dodatkowo m.in. cynamonem, goździkami, rodzynkami, oregano, kminem, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Dobór składników zależny jest od regionu przyrządzenia picadillo.

Reklama

Picadillo to danie charakterystyczne dla kuchni krajów hiszpańskojęzycznych m.in. Meksyku, Kuby i Hiszpanii. Znane również w Ameryce Południowej i na Filipinach. Picadillo można podawać z ryżem, pieczywem i tortillami. Nadziewa się nim naleśniki lub taco. Nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego picar, czyli siekać.

Picadillo po kubańsku – wersja z bulionem podana z ryżem i czarną fasolą

Picadillo na Kubie podaje się z dodatkiem ryżu i czarnej, żółwiej fasoli. Świetnie smakuje doprawione kminem rzymskim i dobrym, białym winem wytrawnym.

Potrzebujesz:

  • dużej i głębokiej patelni np. typu wok.

Składniki (na 4 porcje):

  • cebula,
  • zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 100 ml białego, wytrawnego wina,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki mielonego kminku rzymskiego,
  • 400 g pomidorów bez skóry,
  • bulion (odrobina, ok. 50 ml do smaku),
  • 30 g oliwek,
  • oliwa z oliwek (do smażenia),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek.
  • Posiekaną cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez 4 minuty.
  • Dodaj do cebuli pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso.
  • Całość smaż przez ok 8 minut.
  • Po tym czasie dodaj pomidorów, liścia laurowego, oliwek, wina, bulionu i kminku rzymskiego.
  • Gotuj na patelni przez 20 minut bez przykrycia.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe.

Picadillo po hiszpańsku – z dodatkiem Sherry i rodzynek

Picadillo po hiszpańsku podaje się z białym ryżem (posypanym pietruszką), smażonymi plantanami i zieloną sałata. Świetnie smakuje z dodatkiem Sangrii lub zimnego piwa.

Potrzebujesz:

  • dużej i głębokiej patelni np. typu wok.

Składniki (na 4 porcji):

  • 1 kg mielonej wołowiny,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki,
  • szklanka wytrawnego Sherry (+ ewentualnie kolejne 100 ml do smaku),
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • duża cebula,
  • duża zielona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki odsączonych kaparów,
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek nadziewanych papryką,
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki kminu mielonego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • puszka przecieru pomidorowego,
  • pół szklanki rodzynek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta imbiru.

Czas przygotowania: 90 minut (plus godzina marynowania)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wołowinę z solą, mieloną papryką i zalej Sherry.
  • Odstaw do zamarynowania do lodówki na dwie godziny.
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni.
  • Dodaj posiekaną cebulę, paprykę i smaż do zarumienienia.
  • Następnie do cebuli wrzuć czosnek, kapary, oliwki i zamarynowane mięso.
  • Mieszaj do czasu zagotowania.
  • Dodaj resztę składników.
  • Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  • Odcedź picadillo z tłuszczu.
  • Na koniec do smaku polej danie 100 ml Scherry. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama