Przepis na pysznego łososia na parze z warzywami
Łosoś gotowany na parze z warzywami to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy jedynie pół godziny by móc się cieszyć jego delikatnym smakiem.
Łosoś gotowany na parze z warzywami to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy jedynie pół godziny by móc się cieszyć jego delikatnym smakiem.
Łosoś z naturalnych łowisk jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B, A, E i D. Dodatkowo dostarcza do organizmu jod i potas, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i działania układu krążenia. W łososiu obecne są także kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6, odpowiedzialne za redukcję poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomaganie działania serca i mózgu. Wysokie stężenie witamin grupy B w rybie, wzmacnia skórę i włosy.
Łosoś gotowany na parze z warzywami
Łosoś przyrządzony na parze jest bardzo zdrowy i delikatny w smaku. Podawany razem z papryką i brokułami tworzy pożywne danie na każdą porę dnia.
Potrzebujesz:
- garnka do gotowania na parze lub parowaru.
Składniki:
- dwa kawałki po 250 gramów łososia,
- 1 por,
- pół czerwonej papryki,
- pół żółtej papryki,
- 1 brokuł,
- pęczek koperku,
- oliwa z oliwek (do smażenia),
- sól morska (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Wskazówka: Jeśli chcesz by łosoś był delikatniejszy, namocz go w solance. Wystarczy w litrze zimnej wody rozpuścić dwie łyżki soli i włożyć do niej łososia. Powinien się moczyć przez około 20 minut. Potem wystarczy osuszyć go i zacząć gotować na parze.
Sposób przygotowania:
- Łososia dokładnie umyj i osusz.
- Posyp go solą morską i pieprzem.
- Wlej litr wody do pojemnika naczynia do gotowania na parze.
- Żółtą i czerwoną paprykę umyj, i pokrój w paseczki.
- Brokuł porozdzielaj na kilka mniejszych różyczek.
- Białą część pora pokrój w krążki.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Podsmaż na rozgrzanej patelni warzywa.
- Łososia gotuj na parze przez 15 minut.
- Warzywa wyłóż na talerz i połóż na nich rybę i koperek. Gotowe.
Smacznego!
- Łosoś ze szparagami jest świetną propozycją dania na niedzielny obiad. Sprawdź przepis na łososia ze szparagami.
- Zobacz przepis na łososia w marynacie z imbiru i ze szpinakiem!
- Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Czytaj więcej!