Reklama

Łosoś gotowany na parze z warzywami to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy jedynie pół godziny by móc się cieszyć jego delikatnym smakiem.

Reklama

Łosoś z naturalnych łowisk jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B, A, E i D. Dodatkowo dostarcza do organizmu jod i potas, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i działania układu krążenia. W łososiu obecne są także kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6, odpowiedzialne za redukcję poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomaganie działania serca i mózgu. Wysokie stężenie witamin grupy B w rybie, wzmacnia skórę i włosy.

Łosoś gotowany na parze z warzywami

Łosoś przyrządzony na parze jest bardzo zdrowy i delikatny w smaku. Podawany razem z papryką i brokułami tworzy pożywne danie na każdą porę dnia.

Potrzebujesz:

  • garnka do gotowania na parze lub parowaru.

Składniki:

  • dwa kawałki po 250 gramów łososia,
  • 1 por,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • 1 brokuł,
  • pęczek koperku,
  • oliwa z oliwek (do smażenia),
  • sól morska (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówka: Jeśli chcesz by łosoś był delikatniejszy, namocz go w solance. Wystarczy w litrze zimnej wody rozpuścić dwie łyżki soli i włożyć do niej łososia. Powinien się moczyć przez około 20 minut. Potem wystarczy osuszyć go i zacząć gotować na parze.

Sposób przygotowania:

  • Łososia dokładnie umyj i osusz.
  • Posyp go solą morską i pieprzem.
  • Wlej litr wody do pojemnika naczynia do gotowania na parze.
  • Żółtą i czerwoną paprykę umyj, i pokrój w paseczki.
  • Brokuł porozdzielaj na kilka mniejszych różyczek.
  • Białą część pora pokrój w krążki.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Podsmaż na rozgrzanej patelni warzywa.
  • Łososia gotuj na parze przez 15 minut.
  • Warzywa wyłóż na talerz i połóż na nich rybę i koperek. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama