Jak zrobić knedle nadziewane śliwkami węgierkami? Przepis, krok po kroku
Przepis na knedle można wykorzystywać cały rok z mrożonych śliwek, chociaż najlepiej smakują jesienią ze świeżych, sezonowych śliwek węgierek. Ciasto na knedle wykonuje się z ziemniaków, jajka i mąki pszennej. Nadzienie do kulek to połowa śliwki. Knedle ze śliwkami podaje się na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.
Przepis na knedle można wykorzystywać cały rok z mrożonych śliwek, chociaż najlepiej smakują jesienią ze świeżych, sezonowych śliwek węgierek. Ciasto na knedle wykonuje się z ziemniaków, jajka i mąki pszennej. Nadzienie do kulek to połowa śliwki. Knedle ze śliwkami podaje się na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.
Knedle to mączna potrawa, w postaci kulek z ciasta nadziewanego, np. owocami lub mięsem. Idealne ciasto na knedle nie rozpada się, a jednocześnie jest bardzo delikatne.
Nadziewane śliwkami knedle - przepis, krok po kroku
Potrzebujesz:
- garnka (do gotowania ziemniaków),
- obieraczki do ziemniaków,
- stolnicy,
- dużego garnka (do gotowania knedli),
- praski do ziemniaków,
- łyżki cedzakowej.
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 0,5 kg śliwek węgierek (lub śliwek mrożonych),
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 2 łyżki masła,
- cynamon, cukier i sól do smaku.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, opłucz w wodzie i ugotuj do miękkości.
- Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia.
- Śliwki węgierki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek.
- Wysyp mąkę na stolnicę i zrób w niej dołek a następnie wbij do niego dwa jajka i dodaj szczyptę soli.
- Wyrabiaj ciasto na knedle, dopóki nie stanie się ono gładkie i puszyste.
- Z ciasta uformuj grube wałki, a następnie podziel ja na kawałki.
- Każdy oddzielony kawałek lekko rozpłaszcz na placek.
- Na środku każdego z placków połóż śliwkę bez pestki.
- Zawiń ciasto i uformuj z niego kulkę.
- W dużym rondlu zagotuj wodę, lekko osoloną szczyptą soli.
- Knedle przełóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
- Ugotowane knedle ze śliwkami delikatnie wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Smacznego!
Nadziewane knedle można podawać na dwa sposoby. Najbardziej popularnym sposobem jest polanie kulek gęstą śmietaną i posypanie cukrem. Knedle można również podawać z bułką tartą. Wystarczy w małym rondlu rozgrzać masło i dodać 2 łyżki bułki tartej. Gorące knedle wystarczy polać złocistą substancją, oprószyć cukrem i cynamonem.