Reklama

Klasyczne brownie to ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady. Porcja brownie dostarcza około 296 kcal. Idealnie komponuje się jako dodatek do filiżanki kawy.

Reklama

Brownie swoje korzenie ma w Ameryce i stąd też nazwa, charakterystyczny ciemnobrązowy kolor ciasta okazał się najlepszą inspiracją do nadania mu takiej nazwy. W jednej porcji brownie z poniższego przepisu jest około 5 gramów białka, 17 gramów tłuszczu i 32 gramów węglowodanów. Ciastko jest idealne dla fanów czekoladowych przysmaków, świetnie komponuje się z filiżanką kawy. Istnieje także wersja brownie dla entuzjastów zdrowego żywienia, w której głównym składnikiem jest kasza jaglana.

Brownie

Składniki:

  • 125 gramów gorzkiej czekolady,
  • 100 gramów masła,
  • 2 jajka,
  • 200 gramów cukru brązowego,
  • cukier waniliowy,
  • 150 gramów mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 gramów orzechów włoskich mielonych,
  • mąka i tłuszcz do formy,
  • 12 orzechów włoskich.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Posmarować delikatnie tłuszczem tortownicę (o średnicy 24 cm), oprószyć ją mąką, a nadmiar mąki strząsnąć.
  • Na małym ogniu umieścić mały rondelek i rozpuścić w nim czekoladę, pozostawić do ostygnięcia.
  • Miękkie masło umieścić w misce i ręcznym mikserem utrzeć je z jajami i cukrem. Dodać cukier waniliowy. Całość zmiksować.
  • Mieszając, dodać czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić z masy gładkie ciasto.
  • Następnie dodać zmielone orzechy włoskie, ponownie wymieszać i ciasto przełożyć do tortownicy. Udekorować połówkami orzechów.
  • Piec najlepiej na środkowym poziomie piekarnika. Po ok 30 minutach ciasto powinno być upieczone w środku.
  • Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na porcje.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama