Reklama

Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.

Reklama

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (około ¾ szklanki),
  • 1 czerwona cebula,
  • świeża natka pietruszki,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 duża marchew,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła: majeranek, bazylia, oregano, imbir, kurkuma.

Sposób wykonania:

1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i dwu-trzykrotnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu kasza jaglana straci swój gorzki posmak.

2. Warzywa dokładnie opłucz.

3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.

4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski.

5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć marchew i paprykę. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.

6. Fasolę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.

7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

8. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę.

9. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć dodaj cebulę, fasolkę szparagową i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut, sporadycznie mieszając.

10. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną oraz zioła i zalej wszystko szklanką gorącej wody. Kaszę jaglaną z warzywami wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj i podsmażaj na wolnym ogniu. Składniki gotuj dotąd, aż warzywa i kasza jaglana staną się miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę z patelni, a nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, dolej kolejną szklankę gorącej wody i od czasu do czasu delikatnie zamieszaj.

11. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę.

12. Danie wyłóż na talerze i udekoruj pokrojoną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama