Danie z patelni – przepis na kaszę jaglaną z warzywami
Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.
Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (około ¾ szklanki),
- 1 czerwona cebula,
- świeża natka pietruszki,
- ½ puszki kukurydzy,
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- 1 duża marchew,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- zioła: majeranek, bazylia, oregano, imbir, kurkuma.
Sposób wykonania:
1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i dwu-trzykrotnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu kasza jaglana straci swój gorzki posmak.
2. Warzywa dokładnie opłucz.
3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski.
5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć marchew i paprykę. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.
6. Fasolę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.
7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
8. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę.
9. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć dodaj cebulę, fasolkę szparagową i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut, sporadycznie mieszając.
10. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną oraz zioła i zalej wszystko szklanką gorącej wody. Kaszę jaglaną z warzywami wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj i podsmażaj na wolnym ogniu. Składniki gotuj dotąd, aż warzywa i kasza jaglana staną się miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę z patelni, a nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, dolej kolejną szklankę gorącej wody i od czasu do czasu delikatnie zamieszaj.
11. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę.
12. Danie wyłóż na talerze i udekoruj pokrojoną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
- Kaszka manna z mlekiem to smak dzieciństwa. Wypróbuj ten prosty przepis.
- Bazylia leczy przeziębienie i łagodzi kaszel. Zobacz, jakie jeszcze ma właściwości.
- Kasza pęczak to idealna podstawa dań wegańskich. Sprawdź, jak można ją wykorzystać w kuchni.