Reklama

Jajka po benedyktyńsku to sposób podawania na opieczonej bułce i plasterku szynki parmeńskiej jajek w koszulkach polanych sosem holenderskim.

Reklama

Jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulkach w sosie holenderskim

Składniki do jajek w koszulkach:

  • 4 jajka, koniecznie bardzo świeże,
  • woda,
  • ocet,
  • sól.

Składniki do sosu holenderskiego:

  • żółtka z 2 jajek,
  • sok z cytryny,
  • 125 gramów masła,
  • sól i pieprz.

Dodatkowe składniki:

  • bułeczki,
  • szynka parmeńska (4 plastry).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania sosu holenderskiego:

  • Przygotować kąpiel wodną, tzn. większe naczynie, w którym można będzie zagotować wodę i do którego zmieści się naczynie z sosem.
  • Miskę umieścić tak, aby gorąca woda sięgała na ¾ jej wysokości. Do miski wlać żółtka i wymieszać je dokładnie, na przykład trzepaczką.
  • Bardzo ważne, aby cały czas mieszać zawartość miski, aby żółtka się nie ścięły. Można wcześniej przygotować naczynie z zimną wodą. Jeśli pojawią się pierwsze oznaki ścinania, będzie można szybko schłodzić miskę w dodatkowym naczyniu.
  • Cały czas mieszać, dodając cienkie plasterki masła. Po każdym kolejno dodanym plasterku sos należy dokładnie mieszać.
  • Gdy rozpuści się całe masło i uzyskana będzie konsystencja sosu, miskę należy wyjąć z wodnej kąpieli. Dodać sok z cytryny, sól i ewentualnie pieprz.
  • Aby nie pojawiła się skórka, sos należy przykryć folią aluminiową.

Sposób przygotowania jajek w koszulkach:

  • Jajko włożyć do filiżanki. Wodę lekko zakwasić octem i zagotować w szerokim płaskim garnku, dodać sól.
  • Szybkim ruchem wylać jajka do garnka (z możliwie najmniejszej wysokości) i gotować przez 3-4 minuty (w zależności od wielkości jajka). Białko ma być dobrze ścięte, żółtko pozostać płynne. Jednorazowo najlepiej gotować najwyżej 2 jajka.
  • Gdy w trakcie gotowania białko się rozpływa, należy przybliżać je łyżką do żółtka.
  • Wyjąć łyżką cedzakową.
  • Wcześniej bułeczki przekroić i opiec na złoty kolor.
  • Na talerzu położyć bułkę, na niej plasterek wędliny i jajko, na końcu polać sosem. Danie najlepiej zjeść od razu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama