Jajka w koszulkach w sosie holenderskim, czyli jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku to sposób podawania na opieczonej bułce i plasterku szynki parmeńskiej jajek w koszulkach polanych sosem holenderskim.
Opublikowano: piątek, 8 kwietnia 2016 07:30
Reklama
Jajka po benedyktyńsku to sposób podawania na opieczonej bułce i plasterku szynki parmeńskiej jajek w koszulkach polanych sosem holenderskim.
Reklama
Jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulkach w sosie holenderskim
Składniki do jajek w koszulkach:
- 4 jajka, koniecznie bardzo świeże,
- woda,
- ocet,
- sól.
Składniki do sosu holenderskiego:
- żółtka z 2 jajek,
- sok z cytryny,
- 125 gramów masła,
- sól i pieprz.
Dodatkowe składniki:
- bułeczki,
- szynka parmeńska (4 plastry).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania sosu holenderskiego:
- Przygotować kąpiel wodną, tzn. większe naczynie, w którym można będzie zagotować wodę i do którego zmieści się naczynie z sosem.
- Miskę umieścić tak, aby gorąca woda sięgała na ¾ jej wysokości. Do miski wlać żółtka i wymieszać je dokładnie, na przykład trzepaczką.
- Bardzo ważne, aby cały czas mieszać zawartość miski, aby żółtka się nie ścięły. Można wcześniej przygotować naczynie z zimną wodą. Jeśli pojawią się pierwsze oznaki ścinania, będzie można szybko schłodzić miskę w dodatkowym naczyniu.
- Cały czas mieszać, dodając cienkie plasterki masła. Po każdym kolejno dodanym plasterku sos należy dokładnie mieszać.
- Gdy rozpuści się całe masło i uzyskana będzie konsystencja sosu, miskę należy wyjąć z wodnej kąpieli. Dodać sok z cytryny, sól i ewentualnie pieprz.
- Aby nie pojawiła się skórka, sos należy przykryć folią aluminiową.
Sposób przygotowania jajek w koszulkach:
- Jajko włożyć do filiżanki. Wodę lekko zakwasić octem i zagotować w szerokim płaskim garnku, dodać sól.
- Szybkim ruchem wylać jajka do garnka (z możliwie najmniejszej wysokości) i gotować przez 3-4 minuty (w zależności od wielkości jajka). Białko ma być dobrze ścięte, żółtko pozostać płynne. Jednorazowo najlepiej gotować najwyżej 2 jajka.
- Gdy w trakcie gotowania białko się rozpływa, należy przybliżać je łyżką do żółtka.
- Wyjąć łyżką cedzakową.
- Wcześniej bułeczki przekroić i opiec na złoty kolor.
- Na talerzu położyć bułkę, na niej plasterek wędliny i jajko, na końcu polać sosem. Danie najlepiej zjeść od razu.
Smacznego!
Reklama
- Jajecznicę można przyrządzać na wiele sposobów. Sprawdź, jak wykonać jajecznicę z pomidorem i kurczakiem.
- Talarki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na przystawkę. Sprawdź przepis na ziemniaczane talarki.
- Placki z maślanki swoje korzenie mają w kuchni rosyjskiej. Dowiedz się, jak przygotować placki z maślanki.
Reklama
Reklama
Reklama