Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej i ciecierzycy
Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej i ciecierzycy
Ciasto na gofry można przygotować z mąki, proszku do pieczenia, soku z cytryny lub octu jabłkowego oraz przypraw. Można użyć np. cukru trzcinowego, soli, a także czosnku i chili w proszku. Do gofrów z mąki z ciecierzycy warto dodać mielone siemię lniane.
Gofry to pyszny deser, który można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Ciasto powinno być dość gęste. Należy dodać do niego proszek do pieczenia, aby były puszyste. Warto wiedzieć, że dłuższe pieczenie gofrów sprawia, że są bardziej chrupiące.
Przepis na gofry wegańskie z mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 1 szklanka i 2 łyżki mleka roślinnego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki aquafaby (wody z ciecierzycy w puszce),
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu.
Czas przygotowania: około 20-30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, sok z cytryny bądź ocet, mleko roślinne, proszek do pieczenia i sól. Ciasto powinno być gęste i lepkie.
- Ubij mikserem aquafabę na sztywną pianę. Zajmie to około 4-6 minut.
- Do piany dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując przez 1 minutę.
- Następnie wlewaj do piany po łyżce oleju i miksuj przez następną minutę.
- Pod sam koniec dodawaj po łyżce ciasta, ubijając całość na niskich obrotach dotąd, aż wszystkie składniki połączą się w gładką i puszystą masę.
- Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją niewielką ilością oleju i wkładaj do niej porcje ciasta.
- Usmaż gofry na złoto.
Podawaj je z ulubionymi składnikami: owocami, orzechami i bakaliami, syropem klonowym bądź w wersji słonej: z warzywami, sosem pomidorowym i wegańskim „serem”.
Wegańskie gofry z ciecierzycy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- czosnek w proszku,
- chili w proszku.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z ciecierzycy, siemię lniane, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ciasto, aż wszystko się połączy.
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją niewielką ilością oleju kokosowego.
- Nakładaj ciasto i smaż gofry na złoto.
- Ułóż na nich wybrane dodatki.
Smacznego!