Jajka faszerowane na wielkanocny stół zastąpią tradycyjne jajka z majonezem
Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem.
Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem.
Jajka faszerowane szynką
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
- 20 dag szynki,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos do jajek:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki chrzanu.
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 6
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i obrane jajka przekrój na pół wzdłuż i wyciągnij żółtka.
- W miseczce wymieszaj żółtka i bardzo drobno pokrojoną szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek z majonezem.
- Tak przygotowane nadzienie umieść w wydrążonych połówkach jajek i udekoruj natką pietruszki.
Sposób przygotowania sosu:
- Połącz majonez i chrzan, dopraw do smaku.
- Wstaw na 10 minut do lodówki.
- Polej jajka.
Wskazówka:
Ilość poszczególnych składników na farsz zależy od liczby jaj, ale zasadą jest, że farsz powinien być niezbyt płynny, ale i nie za suchy.
Jarskie jajka faszerowane – z pieczarkami albo z żółtym serem i z papryką
Jajka wielkanocne faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupy i przekrojonych na pół wzdłuż,
- około ½ kg pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- masło do podsmażenia pieczarek z cebulą,
- sól i pieprz do smaku,
- do dekoracji natka pietruszki lub kiełki (np. rzodkiewki).
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 8
Sposób przygotowania:
- Pieczarki i cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.
- Po wystudzeniu wymieszaj je z żółtkami wydrążonymi z połówek jajek do nadziewania, z majonezem, solą i pieprzem.
- Napełnij wydrążone jajka farszem.
- Jajka udekoruj kiełkami lub natką pietruszki i ułóż na ozdobionym sałatą lub kiełkami talerzu.
Jajka faszerowane żółtym serem i papryką
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
- ½ świeżej czerwonej papryki,
- 3 łyżki startego na drobnych oczkach żółtego sera (może być łagodny lub o wyrazistym smaku, np. cheddar),
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Czas wykonania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 7
Sposób przygotowania:
- 7 jajek przekrój wzdłuż i wydrąż.
- Pozostałe 3 jajka drobno posiekaj i dodaj do wyjętych z połówek żółtek.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę, zetrzyj ser, posiekaj szczypiorek.
- Wymieszaj posiekane jajka, żółtka, paprykę, szczypiorek, ser żółty z majonezem oraz z solą i pieprzem.
- Nałóż nadzienie do wydrążonych połówek jajek i udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wskazówka:
Farsz powinien mieć taką konsystencję, by nie wypływał z nadzianych białek, ale nie może być też zbyt suchy. Te dwie rzeczy można osiągnąć dzięki dodaniu odpowiedniej ilości majonezu. Trzeba pamiętać, że wstawione do lodówki jajka faszerowane nieco stężeją.
- Jaki sos do zapiekanki wybierzesz: serowy czy pomidorowy? Najlepiej wypróbuj oba!
- Sos pomidorowy do gołąbków wzmacnia ich smak. Wiesz jak go zrobić?
- Czym nafaszerować pomidory? Sprawdź przepis na nadzienie z kaszą i mięsem.