2 przepisy na domowe batoniki musli
Domowe batony musli wykonane z suszonych owoców, orzechów, płatków owsianych i miodu są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. Zawierają witaminy, mikro- i makroelementy.
Domowe batony musli wykonane z suszonych owoców, orzechów, płatków owsianych i miodu są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. Zawierają witaminy, mikro- i makroelementy.
Jeżeli zależy ci na zdrowym odżywianiu i eliminacji szkodliwych substancji spożywczych z jadłospisu, wcale nie musisz rezygnować z pysznych słodkości. Poniżej znajdziesz pomysły na batony musli w wersji dietetycznej, z czekoladą i bez pieczenia.
Domowe batoniki musli z żurawiną i czekoladą bez pieczenia – przepis
Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na stężenie masy – około 1-2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- szklanka płynnego miodu np. wielokwiatowego,
- 200 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych),
- 100 g migdałów w płatkach,
- 100 g otrębów pszennych,
- pokruszona lub starta na tarce gorzka lub mleczna czekolada,
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
- pół łyżeczki cynamonu,
- garść suszonej żurawiny,
- 2-4 drobno posiekane daktyle,
- łyżeczka siemienia lnianego - niemielonego.
Sposób przygotowania:
1. Orzechy i płatki owsiane upraż na suchej patelni na małym ogniu do czasu, gdy płatki lekko się zarumienią.
2. Do miski wlej miód i wsyp do niego wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
4. Całość umieść w wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki, wyrównaj wierzch lekko dociskając. Wstaw do lodówki do stężenia. Po tym czasie pokrój masę na małe batoniki. Przechowuj je w lodówce.
Domowe owsiane batoniki musli w wersji fit – przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3 dojrzałe banany,
- garść ziaren słonecznika,
- 1 szklanka posiekanych orzechów (laskowe, nerkowce, włoskie, ziemne),
- garść rodzynek,
- pół szklanki żurawiny,
- 3 łyżki niemielonego siemienia lnianego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki wody,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
1. Ziarna słonecznika, płatki owsiane i orzechy upraż w temperaturze 150 stopni na wyłożonej papierem blaszce w piekarniku. Do momentu, aż płatki lekko się zarumienią.
2. Do miski wlej wodę, dodaj miód i rozgniecione widelcem banany i wymieszaj. Wsyp podprażone ziarna i pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszaj.
3. Umieść masę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na grubość około 1-2 cm. Wygładź powierzchnię zmoczoną w zimnej wodzie łyżką. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu pokrój blok na małe batoniki.
Smacznego!