Ciasto gruszkowe z cappuccino lub migdałami - przepis krok po kroku
Do zrobienia ciasta z gruszek nie potrzeba miksera ani blendera. Wystarczy zwykła trzepaczka, papier do pieczenia i prosta tortownica. Przygotowanie ciasta jest łatwe i zajmuje około 90 minut.
Do zrobienia ciasta z gruszek nie potrzeba miksera ani blendera. Wystarczy zwykła trzepaczka, papier do pieczenia i prosta tortownica. Przygotowanie ciasta jest łatwe i zajmuje około 90 minut.
Ciasta z gruszek idealnie nadają się na zimowo-jesienną aurę. Są delikatne, soczyste, nieco słodkie i zdecydowanie bardzo aromatyczne. Warto je podawać z dobrą kawą, herbatą, a nawet lodami.
Właściwości gruszek
Gruszki bogate są w potas, który obniża ciśnienie i hamuje zlepianie się płytek krwi. Dodatkowo są polecane dla osób z zaparciami lub biegunką. Wbrew obiegowej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne i mogą je jeść nawet osoby wrażliwe. Nie są one również kaloryczne, ponieważ 100 g gruszki to jedynie 57 kcal.
Ciasto z gruszkami i cappuccino
Pomysł na delikatne ciasto kawowe z soczystymi gruszkami. Jest łatwe w przygotowaniu, nie zawiera zbędnego tłuszczu i smakuje wyśmienicie.
Potrzebujesz:
- tortownicy 24 cm.
Składniki:
- 5 łyżek mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki czekoladowego cappuccino w proszku,
- 1 łyżka kawy zbożowej,
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru trzcinowego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 gruszki,
- 250 ml śmietanki 30%.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino i kawę zbożową.
- Oddziel żółtka od białka.
- Ubij białka z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo kolejne żółtka.
- Do masy wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Gruszki obierz i pokrój na kawałki.
- Owoce ułóż na cieście.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Śmietanę ubij z łyżką cappuccino i cukru waniliowego.
- Masę rozłóż na przestudzone ciasto lub podawaj osobno.
Ciasto z gruszkami, bezą i migdałami
Przepis na pyszne ciasto gruszkowe z migdałową bezą. Ucierane na maśle pachnie niesamowicie z podpieczonymi migdałami i soczystymi gruszkami. Idealne do herbaty z przyjaciółmi i rodziną.
Potrzebujesz:
- tortownicy.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 180 g cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 300 g maki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 80 g migdałów zmielonych,
- 2 gruszki,
- 1 łyżeczka cynamony,
- pół łyżeczki zmielonych goździków,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
Składniki na bezę:
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- 30 g zmielonych migdałów,
- 3-4 łyżki płatków migdałowych.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, zmielonymi migdałami i przyprawami.
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kawałeczki.
- Masło ucieraj z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku.
- Dodaj do masła aromat waniliowy.
- Do utartej masy dodaj mąkę oraz gruszki i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny.
- Białka z cukrem ubij na sztywną pianę.
- Do piany dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
- Gotowe ciasto wysmaruj dokładnie bezą i posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw ciasto ponownie na pół godziny do piekarnika. Gotowe.
- Do sałatek z buraków pasują owoce, warzywa i sery. Przepisy na sałatki z buraka czerwonego.
- Przepisy na crostini są proste. Przepis na crostini z wątróbką drobiową.
- Do sycących zup dodawaj warzywa strączkowe. Przepisy na sycące zupy.