Przepis na ciasteczka: jak zrobić tradycyjne arabskie ciasteczka Ma'amoul?
Ma'amoul to delikatne, kruche ciasteczka świąteczne, zwyczajowo wypiekane na święto Ramadan. Tradycyjna słodka przekąska najczęściej nadziewana jest masą daktylową ale, w zależności od regionu, używa się do tego również: pistacji, orzechów laskowych i włoskich czy masy białkowej na bazie syropu soapwort oraz cukru.
Ma'amoul to delikatne, kruche ciasteczka świąteczne, zwyczajowo wypiekane na święto Ramadan. Tradycyjna słodka przekąska najczęściej nadziewana jest masą daktylową ale, w zależności od regionu, używa się do tego również: pistacji, orzechów laskowych i włoskich czy masy białkowej na bazie syropu soapwort oraz cukru.
Ma'amoul to kruche ciasteczka z nadzieniem pieczone na święta religijne, np.: w czasie Ramadanu przez społeczność muzułmańską czy Święto Pesach - przez Żydów. Ciastka Ma'amoul to symbole pojednania, otwartości i ekumenizmu (ruch dążący do przywrócenia jedności wśród licznych wyznań chrześcijańskich), którego głównym narzędziem jest wspólna modlitwa oraz dialog.
Tradycyjne arabskie ciasteczka przygotowuje się w specjalnej foremce taabeh. Jest to ręcznie wykonane narzędzie z drewna, przypominające nieco łyżkę, w której zagłębieniu znajdują się różnego rodzaju wzory, za pomocą których można przygotować kruche ciastka o odmiennych wzorach. Oczywiście taabeh można zastąpić tradycyjnymi foremkami, np. na muffinki czy z ciasta ulepić niewielkie kulki.
Przepis na ciasteczka arabskie - krok po kroku
Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
- 3 szklanki semoliny, czyli mąki z pszenicy durum (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 szklanki daktyli drylowanych,
- 2 łyżki wody różanej,
- 1 łyżka esencji z kwiatów pomarańczy,
- szczypta cynamonu,
- ½ szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 10 łyżek schłodzonego masła,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: 3,5 h
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- 200 g masła rozpuść na małym ogniu w rondlu i odstaw do ostygnięcia.
- Semolinę, mąkę, cukier, sól oraz roztopione masło wymieszaj mikserem.
- Dodaj mleko oraz zapachowe wody: różaną i pomarańczową i ponownie wymieszaj składniki ze sobą.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na 2-3 h.
- Daktyle pokrój na drobne kawałki i zmiksuj ze schłodzonym masłem, gałką muszkatołową i cynamonem.
- Z masy daktylowej ulep 30 kulek i odstaw do lodówki na 1 h.
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 30 części, tworząc z nich kulki.
- Każdą z kulek rozpłaszcz na dłoni i umieść w środku kulkę z nadzieniem daktylowym.
- Nadzienie zamknij w ciastku i przełóż do foremki (wyrównaj krawędzie).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Piecz ciastka przez 25 minut.
Smacznego!