2 doskonałe przepisy na brownie z kaszy jaglanej: wegańsko-bezglutenowy i fit
Brownie z kaszy jaglanej to pyszny sposób na smakołyk, który może być jednocześnie bezglutenowy, dietetyczny i łatwy w przygotowaniu. Kasza jaglana ze względu na neutralny smak i aksamitną konsystencję jest doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju słodkich przekąsek.
Brownie z kaszy jaglanej to pyszny sposób na smakołyk, który może być jednocześnie bezglutenowy, dietetyczny i łatwy w przygotowaniu. Kasza jaglana ze względu na neutralny smak i aksamitną konsystencję jest doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju słodkich przekąsek.
Jaglane brownie dorównuje smakiem tradycyjnej wersji pysznego deseru i jest bardzo proste do przygotowania. Tego typu słodycze doskonale sprawdzają się dla osób, które cierpią na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe lub stosują eliminacyjne diety. Nasze propozycje jaglanego brownie spełnią oczekiwania wegan, osób chorujących na celiakię, uczulonych na laktozę oraz nieprzepadających za tradycyjnym pieczeniem.
Osoby uczulone na kakao w każdym z przepisów mogą zamienić je na karob – czyli mączkę chleba świętojańskiego. Jest on doskonałym zamiennikiem we wszystkich czekoladowych wypiekach.
Wegańskie, bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i bananów bez pieczenia – przepis
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 40 minut + 2 godziny w lodówce
Składniki:
- ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej,
- ½ szklanki suszonych daktyli bez pestek,
- 2-3 łyżki kakao,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- szczypta soli,
- 5-7 łyżek dżemu figowego lub konfitury z róży,
- szczypta mielonej wanilii.
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalej 1/2 szklanki wrzątku (tak, aby woda tylko je przykrywała) i odstaw do namoczenia na 15-20 minut. Po tym czasie zblenduj wraz z wodą.
2. Kaszę przepłucz dokładnie przelewając ją zimną wodą na sitku. Zalej 2 szklankami zimnej wody i masa daktylową. Dodaj sól. Gotuj często mieszając do czasu, gdy woda odparuje, a kasza będzie lekko rozgotowana (około 20-30 minut).
3. Do kaszy dodaj kakao, wanilię, olej, banany i zblenduj wszystko na gładką masę.
4. Masę przełóż do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki na 2 godziny by stężało.
5. Ciasto po stężeniu z łatwością da się przełożyć na paterę lub płaski talerz. Udekoruj je dżemem. Przechowuj w lodówce.
Dietetyczne brownie jaglane bez cukru - przepis
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut + 1-2 godziny studzenia
Składniki:
- 200 g suchej kaszy jaglanej,
- 2 jajka,
- słodzik: pół szklanki suszonych daktyli bez pestek zblendowanych w ½ szklanki gorącej wody lub ½ szklanki jogurtu i 2/3 szklanki ksylitolu,
- 1-2 łyżki oleju kokosowego,
- ¼ szklanki kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj w 2 szklankach wody ze szczyptą soli. Przestudź i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
2. Zblenduj wszystko na gładką masę.
3. Przełóż do silikonowej foremki lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Piecz jaglane brownie przez około 50 minut.
6. Przed wyjęciem z formy i krojeniem ciasto musi być dobrze wystudzone.
Smacznego!
- Przygotowujesz faszerowane jajka? Wypróbuj przepisy z kaszy jaglanej na jajka i placki.
- Ciężko znaleźć wegańskie pieczywo? Upiecz bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej.
- Masz w lodówce kurczaka, nabiał i warzywa? Przygotuj zapiekankę z kaszy jaglanej!
- Nie tolerujesz glutenu i laktozy? Oto idealny przepis na ciasto z kaszy jaglanej i bananów.
- Co można zrobić z kaszy jaglanej? Wspaniały chleb z kaszy jaglanej - oto przepis krok po kroku dla każdego.