Przepisy na batony z płatków owsianych: z bakaliami, bez pieczenia, dietetyczne
Batoniki owsiane dostarczają energii, są źródłem witamin i minerałów, stanowią zdrową przekąskę. Samodzielne wykonanie gwarantuje, że w składzie nie znajdzie się zbędny cukier, a ilość bakalii będzie zauważalna.
Batoniki owsiane dostarczają energii, są źródłem witamin i minerałów, stanowią zdrową przekąskę. Samodzielne wykonanie gwarantuje, że w składzie nie znajdzie się zbędny cukier, a ilość bakalii będzie zauważalna.
Owsiane batoniki energetyczne – co do nich dodać?
Domowe batoniki owsiane możesz zrobić z dodatkiem bakalii, miodu czy masła orzechowego. Dzięki samodzielnej produkcji batoniki owsiane mogą być dietetyczne i zawierać ulubione bakalie w o wiele większych ilościach niż ich sklepowe odpowiedniki. Jako składniki sprawdzą się też banany, orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, siemię lniane i wszystko to, na co masz ochotę. Batoniki owsiane możesz zrobić bez pieczenia, gdy składniki sypkie połączysz specjalnie przygotowanym syropem.
Przepis na batoniki owsiane z bakaliami i miodem
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 50 g posiekanych orzechów laskowych,
- 30 g żurawiny,
- 30 g rodzynek,
- 1 łyżka nasion lnu,
- 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- ¼ szklanki miodu,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- ½ łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: 30 minut
Ilość porcji: 6-7
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj płatki owsiane, nasiona słonecznika i orzechy i upraż na blasze w 175°C przez ok. 8 minut.
- Dosyp do blachy wiórki kokosowe i praż jeszcze 1 minutę.
- W garnuszku rozpuść masło orzechowe, olej kokosowy i połącz z miodem oraz ekstraktem waniliowym. Nie gotuj.
- Masę z garnuszka dodaj do bakalii i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wielkości 20 x 10 cm.
- Wyrównaj powierzchnię i dociśnij mocno rękoma, tak by batony były jak najbardziej zwarte.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Wyjmij blachę i obciąż upieczoną masę na czas stygnięcia, np. drewnianą deską do krojenia i kilogramem cukru.
- Gdy masa ostygnie, ostrym nożem pokrój ją na batony o dowolnej wielkości.
- Tak przygotowane batoniki owsiane z bakaliami możesz przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku.
Przepis na batoniki owsiane bez pieczenia
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych,
- ½ szklanki wiórków kokosowych,
- ¼ szklanki sezamu,
- ½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika,
- ¼ szklanki rodzynek,
- ¼ szklanki posiekanych orzechów laskowych,
- ¼ szklanki żurawiny lub jagód goji,
- ¼ szklanki miodu,
- 2 łyżki cukru,
- 65 g masła.
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: 20 minut
Ilość porcji: 7
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni upraż przez ok. 7 minut wiórki kokosowe, orzechy, sezam, słonecznik i płatki owsiane.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier, mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Zmniejsz ogień, gotuj przez 5 minut bez mieszania.
- Do czystej miski wlej zimną wodę i przy pomocy łyżki wrzuć do niej kroplę mikstury z rondla. Powinna stać się miękką kulką. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco zwarta, gotuj dalej i przeprowadzaj test co minutę. Łącznie gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 7 minut, bo batoniki owsiane wyjdą twarde.
- W misce wymieszaj uprażone ziarna, płatki i wiórki z rodzynkami i suszonymi owocami, dodaj zawartość rondelka, dobrze zamieszaj i połącz.
- Masę przełóż do blaszki lub foremki o wymiarach 10 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i ugnieć rękoma, by masa była zwarta.
- Zostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wytnij batoniki o dowolnej wielkości.
- Tak przygotowane batoniki owsiane bez pieczenia możesz przechowywać przez tydzień z zamkniętym pojemniku.
Przepis na dietetyczne batoniki owsiane
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 jajko,
- 1 dojrzały banan,
- 1 łyżka łuskanego słonecznika,
- ¼ szklanki posiekanych dowolnych orzechów,
- ¼ szklanki rodzynek,
- ¼ szklanki żurawiny,
- 1 łyżka nasion lnu,
- 2 łyżki miodu,
- ¼ szklanki wody,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej.
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: 30 minut
Ilość porcji: 10
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni upraż przez 7-8 minut orzechy, płatki owsiane i słonecznik.
- Banana obierz i rozgnieć na papkę.
- Dodaj jajko, wodę i miód, dokładnie wymieszaj.
- Połącz wszystkie składniki.
- Włóż masę do blaszki lub foremki o wymiarach 20 x 10 cm, ugnieć dłońmi.
- Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Pokrój od razu po wyjęciu z piekarnika.
- Domowe dietetyczne batoniki owsiane przechowuj w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 7 dni.
- Otręby owsiane są zdrowe, gdyż zawierają błonnik. Znajdziesz w nich też żelazo, magnez i potas.
- Ciasteczka owsiane są lekkie, zdrowe i pożywne. Możesz przygotować je na trzy sposoby.
- Kruszonka z płatków owsianych to świetny zamiennik tradycyjnej kruszonki. Jest smaczna, chrupiąca i zwarta.
- Ciasto na naleśniki możesz zrobić bez jajek. Zastąpisz je płatkami owsianymi.