Babka dyniowa – przepis
Babka z dyni jest ciekawym pomysłem dla zwolenników dyni. Jest to babka połączona z piernikiem podawana z dżemem lub śmietaną. Kawałek ciasta ma około 250 kalorii.
Opublikowano: wtorek, 31 maja 2016 13:26
Reklama
Babka z dyni jest ciekawym pomysłem dla zwolenników dyni. Jest to babka połączona z piernikiem podawana z dżemem lub śmietaną. Kawałek ciasta ma około 250 kalorii.
Reklama
Składniki na ciasto z dyni:
- starta dynia (2 szklanki),
- cukier (2 szklanki),
- proszek do pieczenia (jedna łyżeczka),
- soda (pół łyżeczki),
- cynamon (2 łyżeczki),
- jajka (4 sztuki),
- mąka pszenna (2 szklanki).
Składniki na posypkę do babki z dyni:
- drobny cukier (4 łyżki),
- cynamon (1 łyżeczka),
- płatki migdałowe (3 łyżki).
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do głębokiego naczynia dodaj jajka, cukier i ubijaj za pomocą miksera.
- Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mąkę pszenną i ponownie mieszaj mikserem.
- Pod koniec dosyp wcześniej startą dynię i ponownie zamieszaj.
- W osobnym naczyniu połącz ze sobą składniki na posypkę.
- Do blachy wysmarowanej tłuszczem lub obłożonej papierem do pieczenia wlej powstałą masę dyniową i posyp wierzch przyrządzonymi płatkami migdałowymi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Po ostygnięciu ciasto możesz podawać z dżemem lub ze śmietaną.
Smacznego!
Reklama
- Urozmaić swoją kuchnię! Wypróbuj, nasze ciasto z dyni.
- Z roślinami dyniowatymi dobrze komponuje się imbir. Poznaj właściwości zdrowotne tej przyprawy.
- Dynia jest smaczna i pożywna. Dowiedz się, co można zrobić z dyni do zjedzenia.
Reklama
Reklama
Reklama