Przekąski na imprezę bez glutenu i laktozy: grissini, dip z awokado i ciasto czekoladowe z cukinią
Przekąski na imprezę bez laktozy mogą być smaczne i zdrowe, np. ciasto czekoladowe z kakao i cukinią. Pyszne będą też paluszki grissini bez glutenu i laktozy podawane z pastą z awokado.
Przekąski na imprezę bez laktozy mogą być smaczne i zdrowe, np. ciasto czekoladowe z kakao i cukinią. Pyszne będą też paluszki grissini bez glutenu i laktozy podawane z pastą z awokado.
W roli przekąsek bez laktozy i glutenu doskonale sprawdzą się warzywa pokrojone w słupki. Można przygotować też owoce lub sałatkę owocową oraz bakalie. Warto jednak pokusić się o nieco bardziej wyrafinowane posiłki, które są równie łatwe do przyrządzenia.
Grissini - przepis
Grissini to wąskie paluszki przypominające pieczywo. Smakołyk jest bardzo popularny we Włoszech. Można go maczać w różnego rodzaju dipach, np. w paście z awokado.
Składniki na grissini:
- 1 szklanka mąki w proszku z tapioki, mąki ziemniaczanej lub ryżowej,
- ⅓ szklanki mąki kokosowej,
- 100 ml oleju kokosowego,
- ⅓ szklanki zimnej wody,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka kminku (nie mielonego),
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Odstaw je do lodówki na 15-20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Wyjmij ciasto z lodówki: powinno być miękkie i mieć lekką, nie zbitą konsystencję oraz łatwo się odrywać od dłoni. Jeśli będzie zbyt mokre, dodaj łyżeczkę mąki kokosowej.
- Rozwałkuj ciasto (najlepiej partiami) na paluszki o grubości około 1-1,5 cm i długości 15 cm.
- Wyłóż grissini na papier do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Pasta z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- szczypta soli,
- sok z ½ limonki,
- 1 garść świeżej mięty lub kolendry,
- 3 łyżki śmietanki kokosowej.
- Możesz też dodać ½ ząbka czosnku lub ½ łyżeczki miodu, w zależności od tego, jaki smak preferujesz.
Sposób przygotowania:
- Umyj i drobno posiekaj listki mięty lub kolendry.
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
- 1 szklanka cukinii,
- 5 płaskich łyżek kakao,
- 4 jaja,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 100 g suszonych śliwek,
- 100 g oliwy,
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wsyp kaszę jaglaną do wysokiego naczynia i miksuj ją blenderem dotąd, aż jej struktura będzie przypominała mąkę.
- W oddzielnym naczyniu zmiksuj jaja tak, aby żółtka połączyły się z białkami.
- Dodaj do nich śliwki i zmiksuj na masę o jednolitej konsystencji.
- Umyj i zetrzyj cukinię na drobnych oczkach tarki.
- Wrzuć wszystkie składniki do jednego naczynia i wymieszaj mikserem.
- Wlej powstałą masę do okrągłej formy i piecz przez około 40 minut w rozgrzanym piekarniku.