Probiotyki – bakterie, które wzmacniają odporność i poprawiają trawienie
Probiotyki umożliwiają wchłanianie witamin i zapobiegają rozwinięciu się nowotworu jelita grubego. Występują w jogurtach, kefirach, maślankach, zsiadłym mleku oraz kiszonkach.
Probiotyki umożliwiają wchłanianie witamin i zapobiegają rozwinięciu się nowotworu jelita grubego. Występują w jogurtach, kefirach, maślankach, zsiadłym mleku oraz kiszonkach.
Probiotyki są pożytecznymi mikroorganizmami (na przykład bakteriami), które pozytywnie wpływają na trawienie i układ odpornościowy człowieka. Substancje tworzą w organizmie korzystną florę bakteryjną. Probiotyki można przyjmować doustnie lub dopochwowo.
Rodzaje probiotyków
Probiotyki wspierają funkcjonowanie flory bakteryjnej – głownie jelit. Probiotyki dzielą się na 4 rodzaje:
- drożdżaki,
- pałeczki kwasu mlekowego,
- ziarniaki,
- bifidobakterie.
Do najpowszechniej występujących gatunków probiotyków zalicza się:
- Lactobacillus: casei, plantarum, rhamnosus (pałeczki kwasu mlekowego),
- Bifidobacterium: lactis, infantis, adolescentis, bifidum, longum (bifidobakterie),
- Saccharomyces boulardii (drożdżak).
Wpływ probiotyków na zdrowie człowieka
Probiotyki wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie. Ponadto wykazują szereg innych właściwości zdrowotnych:
- poprawiają wchłanianie witamin i minerałów,
- chronią florę bateryjną jelit podczas przyjmowania antybiotyków,
- zapobiegają rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie,
- pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi,
- mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w przypadku raka jelita grubego),
- łagodzą objawy i skutki alergii,
- skracają czas trwania ostrych biegunek,
- niwelują objawy nietolerancji laktozy (na przykład nudności i wymiotów),
- zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób górnych dróg oddechowych (na przykład astmy u dzieci),
- zapobiegają i wspomagają leczenie atopowego zapalenia skóry niemowląt,
- przywracają prawidłową florę bakteryjną w pochwie i jelitach.
Gdzie znajdują się probiotyki?
Probiotyki można przyjmować w postaci doustnych tabletek lub dopochwowych żelów i czopków. Tego typu suplementy diety są dostępne bez recepty w aptekach i kosztują od kilku do 50 złotych (w zależności od składu i ilości substancji). Probiotyki doustne i dopochwowe szybko i skutecznie docierają do jelit, są też odporne na enzymy trawienne.
Probiotyki występują również naturalnie w sfermentowanych produktach mlecznych. Artykuły te, oprócz korzystnych kultur bakterii, mają też białko, wapń oraz witaminy z grupy A, B i D. Pożyteczne mikroorganizmy znajdują się w:
- jogurtach naturalnych,
- zsiadłym mleku,
- kefirze,
- maślance,
- mleku acidofilnym (jest to zakwaszony i poddany pasteryzacji napój mleczny),
- serach (żółtych, twarogowych, pleśniowych i innych).
Dobrym źródłem probiotyków są również kiszonki (na przykład ogórki i kapusta).
Probiotyki w artykułach spożywczych
W sklepach można dostać produkty, które zawierają probiotyki. Substancje te dodaje się do pieczywa, nabiału, lodów oraz napojów. Należy jednak zachować czujność i kupować tylko te artykuły, które mają jasno określony w składzie rodzaj, gatunek i szczep bakterii (powinny być oznaczone specjalnym symbolem) oraz ich ilość. Na mililitr lub gram napoju i pożywienia powinno przypadać około miliona bakterii. Nie warto sugerować się samą informacją, że produkt zawiera probiotyki, gdyż może ich być na tyle mało, że nie będą miały znaczenia prozdrowotnego.
- Czym są zaburzenia grasicy? Grasica to gruczoł rozwijający układ odpornościowy.
- Pijesz lipę? Lipa ma lecznicze właściwości i działanie.
- Znasz termin miastenia? Miastenia jest przewlekłą choroba mięśni.