Reklama

Potrawy wigilijne ze śledzi są proste w przygotowaniu i cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Najczęściej dodawanym składnikiem i najbardziej pasującym smakowo jest cebulka. Śledzie wigilijne można przyrządzić dzień wcześniej, by były jeszcze smaczniejsze.

Reklama

Na wigilijnym stole ryba jest obowiązkowa – symbolizuje Chrystusa. W kulturze ludowej ryby są symbolem płodności oraz rodzącego się życia. Uważano, że spożycie ryby podczas wigilii zapewnia zdrowie i dostatek. Ryby na wigilię to przeważnie karp oraz śledzie. Są smaczne oraz łatwo dostępne, a ich obecność na wigilijnym stole stała się tradycją.

Przepis na śledzie w occie

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • słoika.

Składniki (na ok. 4-5 porcji):

  • 250 gramów płatów śledziowych,
  • 4 cebule,
  • 800 mililitrów wody,
  • 150-250 mililitrów octu spirytusowego, winnego, jabłkowego lub ryżowego,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego – do smaku,
  • sól.

Czas przygotowania: 15 minut + 24 godziny oczekiwania

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Płaty śledziowe umyj i ewentualnie wymocz.
  • Cebulę obierz i pokrój w plastry.
  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Dodaj do garnka cebulę i gotuj około 2 minut.
  • Dodaj ocet i wystudź zalewę.
  • Ułóż w słoiku śledzie i cebulę naprzemiennie, zalej zalewą octową i odstaw na 24 godziny.

Przepis na śledzie w oleju

Potrzebujesz:

  • słoika.

Składniki (na 8-10 porcji):

  • 500 gramów płatów śledziowych,
  • kilka liści laurowych,
  • ziele angielskie (około 10 kulek),
  • około 2 łyżki kolorowego pieprzu ziarnistego,
  • 400 mililitrów oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Czas przygotowania: 15 minut + około 3 godziny oczekiwania

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Płaty śledziowe opłucz lub wymocz, osusz ręcznikiem papierowym.
  • Pokrój śledzie na mniejsze kawałki, dodaj olej i przyprawy.
  • Przełóż do słoika i zakręć. Po około 3-4 godzinach śledzie są gotowe.

Przepis na śledzie w śmietanie

Potrzebujesz:

  • tarki.

Składniki (na 8 porcji):

  • 400 gramów płatów śledziowych,
  • 4 łyżki śmietany 12 procent,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • jabłko,
  • cebula,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Płaty śledziowe opłucz lub wymocz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Wymieszaj śmietanę z majonezem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Cebulę obierz pokrój w półtalarki, zblanszuj.
  • Jabłko pokrój na drobną kosteczkę.
  • Dodaj cebulę i jabłko do śmietany i majonezu, wymieszaj.
  • Ułóż śledzie na półmisku i polej przygotowanym sosem.

Przepis na śledzie pod pierzynką – warstwowa sałatka śledziowa

Potrzebujesz:

  • tarki, jeśli zamierzasz zetrzeć, a nie pokroić warzywa.

Składniki (na 8-10 porcji):

  • 250 płatów śledziowych,
  • 500 gramów ugotowanych buraków,
  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 1 cebula,
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 200-300 mililitrów majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Śledzie opłucz lub wymocz w wodzie, pokrój w kosteczkę.
  • Cebulę, buraki, ziemniaki, ogórki i jajka pokrój w kosteczkę (buraki, ziemniaki i ogórki możesz zetrzeć na tarce).
  • Układaj warstwowo: śledzie, cebulka, łyżka lub dwie łyżki majonezu, pieprz, buraki, majonez, ziemniaki, sól i pieprz, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól i pieprz.
  • Każda warstwa majonezu powinna być bardzo cienka, by śledzie pod pierzynką nie były zbyt tłuste. Sałatka warstwowa ze śledziami najlepsza jest następnego dnia, po tym, jak przez noc w lodówce poszczególne smaki składników połączą się ze sobą.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama