Śledzie wigilijne: w śmietanie, w oleju, w occie, pod pierzynką i sałatka śledziowa
Potrawy wigilijne ze śledzi są proste w przygotowaniu i cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Najczęściej dodawanym składnikiem i najbardziej pasującym smakowo jest cebulka. Śledzie wigilijne można przyrządzić dzień wcześniej, by były jeszcze smaczniejsze.
Potrawy wigilijne ze śledzi są proste w przygotowaniu i cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Najczęściej dodawanym składnikiem i najbardziej pasującym smakowo jest cebulka. Śledzie wigilijne można przyrządzić dzień wcześniej, by były jeszcze smaczniejsze.
Na wigilijnym stole ryba jest obowiązkowa – symbolizuje Chrystusa. W kulturze ludowej ryby są symbolem płodności oraz rodzącego się życia. Uważano, że spożycie ryby podczas wigilii zapewnia zdrowie i dostatek. Ryby na wigilię to przeważnie karp oraz śledzie. Są smaczne oraz łatwo dostępne, a ich obecność na wigilijnym stole stała się tradycją.
Przepis na śledzie w occie
Potrzebujesz:
- garnka,
- słoika.
Składniki (na ok. 4-5 porcji):
- 250 gramów płatów śledziowych,
- 4 cebule,
- 800 mililitrów wody,
- 150-250 mililitrów octu spirytusowego, winnego, jabłkowego lub ryżowego,
- 3-4 łyżki cukru,
- kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego – do smaku,
- sól.
Czas przygotowania: 15 minut + 24 godziny oczekiwania
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe umyj i ewentualnie wymocz.
- Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Dodaj do garnka cebulę i gotuj około 2 minut.
- Dodaj ocet i wystudź zalewę.
- Ułóż w słoiku śledzie i cebulę naprzemiennie, zalej zalewą octową i odstaw na 24 godziny.
Przepis na śledzie w oleju
Potrzebujesz:
- słoika.
Składniki (na 8-10 porcji):
- 500 gramów płatów śledziowych,
- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie (około 10 kulek),
- około 2 łyżki kolorowego pieprzu ziarnistego,
- 400 mililitrów oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Czas przygotowania: 15 minut + około 3 godziny oczekiwania
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe opłucz lub wymocz, osusz ręcznikiem papierowym.
- Pokrój śledzie na mniejsze kawałki, dodaj olej i przyprawy.
- Przełóż do słoika i zakręć. Po około 3-4 godzinach śledzie są gotowe.
Przepis na śledzie w śmietanie
Potrzebujesz:
- tarki.
Składniki (na 8 porcji):
- 400 gramów płatów śledziowych,
- 4 łyżki śmietany 12 procent,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- jabłko,
- cebula,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe opłucz lub wymocz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj śmietanę z majonezem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Cebulę obierz pokrój w półtalarki, zblanszuj.
- Jabłko pokrój na drobną kosteczkę.
- Dodaj cebulę i jabłko do śmietany i majonezu, wymieszaj.
- Ułóż śledzie na półmisku i polej przygotowanym sosem.
Przepis na śledzie pod pierzynką – warstwowa sałatka śledziowa
Potrzebujesz:
- tarki, jeśli zamierzasz zetrzeć, a nie pokroić warzywa.
Składniki (na 8-10 porcji):
- 250 płatów śledziowych,
- 500 gramów ugotowanych buraków,
- 500 gramów ugotowanych ziemniaków,
- 4-5 ogórków kiszonych,
- 1 cebula,
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
- 200-300 mililitrów majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Śledzie opłucz lub wymocz w wodzie, pokrój w kosteczkę.
- Cebulę, buraki, ziemniaki, ogórki i jajka pokrój w kosteczkę (buraki, ziemniaki i ogórki możesz zetrzeć na tarce).
- Układaj warstwowo: śledzie, cebulka, łyżka lub dwie łyżki majonezu, pieprz, buraki, majonez, ziemniaki, sól i pieprz, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól i pieprz.
- Każda warstwa majonezu powinna być bardzo cienka, by śledzie pod pierzynką nie były zbyt tłuste. Sałatka warstwowa ze śledziami najlepsza jest następnego dnia, po tym, jak przez noc w lodówce poszczególne smaki składników połączą się ze sobą.
Smacznego!