Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców
Po wigilijnej kolacji warto napić się tradycyjnego kompotu z suszonych owoców, nie tylko z uwagi na jego smak. Kompot z suszu zawiera dużo błonnika, który ułatwia trawienie. W kompocie z suszonych owoców znajdują się też witamina A, kompleks witamin z grupy B, potas i żelazo.
Po wigilijnej kolacji warto napić się tradycyjnego kompotu z suszonych owoców, nie tylko z uwagi na jego smak. Kompot z suszu zawiera dużo błonnika, który ułatwia trawienie. W kompocie z suszonych owoców znajdują się też witamina A, kompleks witamin z grupy B, potas i żelazo.
Składniki:
- 30 dag suszonych śliwek,
- 15 dag suszonych moreli,
- 15 dag suszonych jabłek,
- 15 dag suszonych fig,
- 10 dag suszonych gruszek
- cytryna,
- cynamon,
- 5 goździków,
- łyżka miodu.
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przyrządzenia:
Opłucz suszone owoce, zalej je ciepłą, przegotowaną wodą i odstaw pod przykryciem na 3 godziny. Następnie dodaj przyprawy i gotuj przez 20 minut. Na końcu dodaj miód. Kompot możesz podawać z plasterkiem cytryny.
Smacznego!
- Lubisz śliwki? Zobacz 3 smaczne przepisy na kompot ze śliwek na zimę.
- Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu. Zakwas z buraków: właściwości, jak zrobić?
- Napój izotoniczny uzupełnia poziom wody i elektrolitów we krwi. Jak zrobić w domu napój izotoniczny?