Reklama

Po wigilijnej kolacji warto napić się tradycyjnego kompotu z suszonych owoców, nie tylko z uwagi na jego smak. Kompot z suszu zawiera dużo błonnika, który ułatwia trawienie. W kompocie z suszonych owoców znajdują się też witamina A, kompleks witamin z grupy B, potas i żelazo.

Reklama

Składniki:

  • 30 dag suszonych śliwek,
  • 15 dag suszonych moreli,
  • 15 dag suszonych jabłek,
  • 15 dag suszonych fig,
  • 10 dag suszonych gruszek
  • cytryna,
  • cynamon,
  • 5 goździków,
  • łyżka miodu.

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przyrządzenia:

Opłucz suszone owoce, zalej je ciepłą, przegotowaną wodą i odstaw pod przykryciem na 3 godziny. Następnie dodaj przyprawy i gotuj przez 20 minut. Na końcu dodaj miód. Kompot możesz podawać z plasterkiem cytryny.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama