Potrawy wigilijne: Przepis na sałatkę śledziową z burakami
Potrawy wigilijne: Przepis na sałatkę śledziową z burakami
Opublikowano: czwartek, 19 grudnia 2019 09:00
Reklama
Sałatka śledziowa z burakami jest prosta w wykonaniu i świetnie sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Głównymi bohaterami sałatki jest nieco słony śledź i słodkawe, czerwone buraki. Najlepiej smakuje z dodatkiem domowego, lekko pikantnego majonezu. Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na sałatkę warstwową ze śledziem i burakami. To podstawowa wersja - możesz również dodać do niej posiekane korniszony lub tarte jabłko.
Reklama
Przepis na sałatkę śledziową z burakami
Składniki na sałatkę śledziową
- 5-6 płatów śledziowych
- 4 średnie ziemniaki
- 3 duże buraki
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 4 łyżki domowego majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową?
- Ziemniaki i buraki dokładnie oczyścić i umyć, a następnie ugotować w mundurkach.
- Jajka należy ugotować na twardo.
- Ugotowane warzywa i jajka studzimy i obieramy.
- Buraki i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
- Filety śledziowe kroimy na średnią kostkę, a cebulę drobno siekamy.
- Sałatkę będziemy układać w przezroczystej misce, tak żeby było widać wszystkie warstwy.
- W małej misce mieszamy majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Na samym dnie układamy śledzia, następnie cebulę, ziemniaki, jajka i buraki. Całość pokrywamy sosem z majonezu i śmietany. Powtarzamy wszystkie czynności, aż skończą się wszystkie składniki.
Przepis na domowy majonez
- żółtko jajka
- olej rzepakowy
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić domowy majonez do sałatki śledziowej?
- Żółtko oddzielamy od białka i wrzucamy do słoika, w którym będziemy przechowywać majonez.
- Dodajemy musztardę, ocet, sól, cukier puder i pieprz.
- Następnie powoli wlewamy olej, cały czas blendując lub miksując składniki. Najlepiej sprawdzi się blender ręczny z końcówką do ubijania piany.
- Wlewamy olej i miksujemy do czasu aż majonez zgęstnieje. Kosztujemy majonezu i doprawiamy w razie potrzeby. Majonez do sałatki śledziowej powinien być odrobinę pikantny i kwaskowaty.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama