Reklama

Sałatka śledziowa z burakami jest prosta w wykonaniu i świetnie sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Głównymi bohaterami sałatki jest nieco słony śledź i słodkawe, czerwone buraki. Najlepiej smakuje z dodatkiem domowego, lekko pikantnego majonezu. Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na sałatkę warstwową ze śledziem i burakami. To podstawowa wersja - możesz również dodać do niej posiekane korniszony lub tarte jabłko.

Reklama

Przepis na sałatkę śledziową z burakami

Składniki na sałatkę śledziową

  • 5-6 płatów śledziowych
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 duże buraki
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 4 łyżki domowego majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową?

  1. Ziemniaki i buraki dokładnie oczyścić i umyć, a następnie ugotować w mundurkach.
  2. Jajka należy ugotować na twardo.
  3. Ugotowane warzywa i jajka studzimy i obieramy.
  4. Buraki i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
  5. Filety śledziowe kroimy na średnią kostkę, a cebulę drobno siekamy.
  6. Sałatkę będziemy układać w przezroczystej misce, tak żeby było widać wszystkie warstwy.
  7. W małej misce mieszamy majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  8. Na samym dnie układamy śledzia, następnie cebulę, ziemniaki, jajka i buraki. Całość pokrywamy sosem z majonezu i śmietany. Powtarzamy wszystkie czynności, aż skończą się wszystkie składniki.

Przepis na domowy majonez

  • żółtko jajka
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić domowy majonez do sałatki śledziowej?

  1. Żółtko oddzielamy od białka i wrzucamy do słoika, w którym będziemy przechowywać majonez.
  2. Dodajemy musztardę, ocet, sól, cukier puder i pieprz.
  3. Następnie powoli wlewamy olej, cały czas blendując lub miksując składniki. Najlepiej sprawdzi się blender ręczny z końcówką do ubijania piany.
  4. Wlewamy olej i miksujemy do czasu aż majonez zgęstnieje. Kosztujemy majonezu i doprawiamy w razie potrzeby. Majonez do sałatki śledziowej powinien być odrobinę pikantny i kwaskowaty.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama