Potrawy wigilijne: Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Potrawy wigilijne: Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Opublikowano: poniedziałek, 9 grudnia 2019 10:00
Reklama
Paszteciki z kapustą i grzybami to znakomita przekąska - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na wigilijnym stole odnajdą się najlepiej w towarzystwie tradycyjnego barszczu czerwonego. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można zawinąć w różne rodzaje ciasta, np. francuskie lub półfrancuskie. My przygotowaliśmy dla Was przepis na paszteciki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami.
Reklama
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 50 ml oleju roślinnego
Składniki na farsz
- 400 g kiszonej kapusty
- cebula
- 200 g grzybów leśnych mrożonych lub 50 g suszonych
- olej roślinny
- opcjonalnie: łyżka sosu sojowego
Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?
- Jeśli używamy grzybów mrożonych, należy jest rozmrozić, przelać kilka razy chłodną wodą i pokroić na małe kawałki. Grzyby suszone moczymy kilka godziny w ciepłej wodzie i kroimy na drobną kostkę.
- W misce zmieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
- Rozczyn z droższy wymieszaj w dużej misce z resztą mąki, olejem i solą. Ugnieć przez 5-10 minut na gładkie ciasto. Można również użyć robota planetarnego.
- Przykryj zwilżoną szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
- Przez ten czas przygotujemy farsz.
- Kapustę płuczemy dwa razy w chłodnej wodzie. Przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy około 40 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju.
- Do kapusty dodajemy cebulę i grzyby. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
- Ciasto wyjmujemy na stolnicę, chwilę ugniatamy i rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Kroimy na paski o szerokości około 10 cm.
- Na każdy placek wykładamy farsz, zawijamy w rulon.
- Rulony układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i kroimy na 5 cm kawałki.
- Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20 min w 200 stopniach (góra-dół).
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama