Potrawy wigilijne: Przepis na łososia w galarecie
Potrawy wigilijne: Przepis na łososia w galarecie
Opublikowano: środa, 11 grudnia 2019 18:00
Reklama
Gotowany łosoś w galarecie to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe danie. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole i podczas spotkań rodzinnych. Zamiast łososia można również użyć pstrąga łososiowego lub dorsza. Delikatny smak ryby podbijemy ostrym serkiem chrzanowym i cytryną. Przygotowaliśmy dla Was przepis na łososia pod pierzynką w galarecie.
Reklama
Przepis na łososia w galarecie
Składniki na łososia
- ok. 700 g filetu z łososia
- 2 opakowania twarożku kanapkowego chrzanowego lub 4 łyżki majonezu i 2 łyżki chrzanu
- ogórek
- duża cebula
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki żelatyny
- cytryna
- koperek
Jak zrobić łososia w galarecie?
- Łososia włożyć do dużej patelni lub garnka do gotowania ryb. Zalać zimną wodą, tak aby zakryła ona rybę. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Podgrzewać i doprowadzić wywar do wrzenia.
- Garnek odstawić z gazu, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny.
- Rybę wyjąć, odsączyć w wody i włożyć do lodówki.
- Odmierzyć 500 ml wywaru po rybie i przecedzić przez gazę.
- Wywar podgrzać, ale nie zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić aby nieco zgęstniał.
- Rybę wyjąć z lodówki i położyć na półmisku. Całość posmarować serkiem chrzanowym lub majonezem zmieszanym z chrzanem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka ze skórką. Całość przykryć nieco zgęstniałym wywarem.
- Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawać z cytryną pokrojoną w plasterki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama