Reklama

Gotowany łosoś w galarecie to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe danie. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole i podczas spotkań rodzinnych. Zamiast łososia można również użyć pstrąga łososiowego lub dorsza. Delikatny smak ryby podbijemy ostrym serkiem chrzanowym i cytryną. Przygotowaliśmy dla Was przepis na łososia pod pierzynką w galarecie.

Reklama

Przepis na łososia w galarecie

Składniki na łososia

  • ok. 700 g filetu z łososia
  • 2 opakowania twarożku kanapkowego chrzanowego lub 4 łyżki majonezu i 2 łyżki chrzanu
  • ogórek
  • duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki octu winnego białego
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cytryna
  • koperek

Jak zrobić łososia w galarecie?

  1. Łososia włożyć do dużej patelni lub garnka do gotowania ryb. Zalać zimną wodą, tak aby zakryła ona rybę. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Podgrzewać i doprowadzić wywar do wrzenia.
  2. Garnek odstawić z gazu, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny.
  3. Rybę wyjąć, odsączyć w wody i włożyć do lodówki.
  4. Odmierzyć 500 ml wywaru po rybie i przecedzić przez gazę.
  5. Wywar podgrzać, ale nie zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić aby nieco zgęstniał.
  6. Rybę wyjąć z lodówki i położyć na półmisku. Całość posmarować serkiem chrzanowym lub majonezem zmieszanym z chrzanem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka ze skórką. Całość przykryć nieco zgęstniałym wywarem.
  7. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawać z cytryną pokrojoną w plasterki.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama