Potrawy wigilijne: Przepis na karpia pieczonego w miodzie lub z ziołami
Potrawy wigilijne: Przepis na karpia pieczonego w miodzie lub z ziołami
Opublikowano: piątek, 20 grudnia 2019 13:00
Reklama
Karp to ryba, która najczęściej pojawia się na wigilijnym stole. Najczęściej ryba jest obtaczana w mące i smażona na patelni. Jeśli jednak poszukujesz nowych smaków i chcesz zaskoczyć gości, koniecznie postaw na karpia w zupełnie innej odsłonie. Poniżej znajdziesz przepisy na karpia pieczonego w miodzie lub w ziołach. Taka wersja jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdecydowanie zdrowsza.
Reklama
Przepis na karpia pieczonego w miodzie
Składniki
- 1 kg sprawionego karpia
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżka oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego
- mąka pszenna
- sól i pieprz
Jak zrobić karpia w miodzie?
- Karpia oczyścić z łusek, umyć, osuszyć i pokroić w dzwonki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Dzwonki obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju roślinnym przez około 2 minuty z każdej strony.
- Do małej miseczki wrzucamy 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Karpia układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą miodową.
- Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Przepis na karpia pieczonego z ziołami
Składniki
- jeden duży sprawiony karp
- 2 łyżki masła
- 2 cytryny
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Jak zrobić karpia z ziołami?
- Karpia oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy. Nacinamy w poprzek aż do głębokości kręgosłupa ryby. Nacięcia powinny się znajdować co 5-7 centymetrów.
- Przygotuj marynatę na rybę. W małej miseczce zmieszaj 2 łyżki rozpuszczonego masła, sok z cytryny, pieprz, sól, tymianek, rozmaryn, rozgnieciony czosnek.
- Karpia umieść w naczyniu żaroodporny i dokładnie natrzyj marynatą z obu stron. Ułóż na nim plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Resztę marynaty wlej na dno naczynia.
- Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama