Świąteczny piernik – zacznij go przygotowywać w Andrzejki
Na święta zazwyczaj podaje się staropolski piernik, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej niż jeden wieczór. Zwyczajowo ciasto na piernik wigilijny powinno się wyrabiać po Andrzejkach, a następnie pozostawić je, by dojrzewało przez kolejne tygodnie.
Na święta zazwyczaj podaje się staropolski piernik, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej niż jeden wieczór. Zwyczajowo ciasto na piernik wigilijny powinno się wyrabiać po Andrzejkach, a następnie pozostawić je, by dojrzewało przez kolejne tygodnie.
Piernik to twarde, ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione korzennymi przyprawami – cynamonem, imbirem, kardamonem.
Ciasto na piernik staropolski
Składniki:
- 1,5 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru,
- ½ litra miodu (najlepiej naturalnego),
- 15 dag masła,
- 10 dag smalcu,
- pół szklani zimnego mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody,
- 3 łyżki przyprawy do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, biały pieprz, wanilia, mielone goździki).
Ciasto na piernik staropolski zacznij przygotowywać aż sześć tygodni przed Świętami!
Sposób przygotowania ciasta:
- Podgrzewaj masło, smalec, miód i cukier, aż składniki się połączą – jednocześnie pilnuj, by nie doprowadzić do ich wrzenia.
- Odstaw do przestygnięcia i co jakiś czas mieszaj.
- Mąkę wymieszaj z przyprawami do piernika i sodą.
- Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, przelej ją do dużej miski i zacznij miksować.
- Dodawaj stopniowo po jednym jajku, następnie powoli po jednej łyżce mąki wymieszanej z przyprawami.
- Dodaj mleko.
- Jeżeli ciasto jest tak gęste, że zaczyna blokować mikser, dodaj jeszcze jedno jajko.
- Ciasto przelej do szklanej miski, przykryj czystą ściereczką i obwiąż ją sznurkiem. Miskę następnie włóż do worka foliowego i zawiąż ją lekko, by ciasto miało dostęp do powietrza.
- Wstaw ciasto na najniższą półkę lodówki i pozostaw na 5 tygodni.
Sposób przygotowania piernika – po pięciu tygodniach!
- 6 dni przed Wigilią podziel ciasto na trzy części, z każdej przy użyciu wałka przygotuj placek (musi mieć minimum 1 cm grubości).
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Każdy placek powinien mieć taki sam kształt.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na pół godziny do ostygnięcia.
- Placki przekładaj naprzemiennie warstwą powideł śliwkowych i warstwą orzechową.
Składniki warstwy orzechowej:
- 45 dag mielonych orzechów włoskich,
- 30 dag masła,
- 2,5 szklanki cukru,
- 5 łyżek 36-procentowanej śmietany-kremówki,
- 2 łyżki spirytusu.
- Sposób przygotowania:
- Rozpuść w garnku masło, cukier i śmietankę.
- Dodaj orzechy.
- Masę przelej do miski i włóż do lodówki na 3-4 godziny, by stężała.
- Po tym czasie dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
- Po przełożeniu piernika pokrój go na trzy jednakowe pasy, zawiń każdy w ściereczkę i przechowuj do wigilii w ciepłym i wilgotnym miejscu. 24 grudnia rano polej piernik staropolski czekoladową polewą.
- Długi i żmudny proces, ale efekt jest z pewnością tego wart!
Smacznego!
- Domowe pierniczki można dekorować lukrem lub czekoladą. Zobacz, na czym polega dekorowanie pierników krok po kroku.
- Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw wigilijnych. Zobacz, przepis na kluski z makiem.
- Świąteczne dekoracje można zrobić samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak zrobić choinkę z orzechów krok po kroku.