Wytworny i zarazem klasyczny – przepis na sernik świąteczny
Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało.
Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało.
Tradycyjny, perfekcyjny sernik świąteczny
Wskazówki:
- jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, przepuść ser przez praskę;
- kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, składniki, które trzymasz w lodówce, wyjmij z niej;
- zwróć uwagę, aby kupić cukier waniliowy, a nie wanilinowy;
- jeśli nie chcesz dekorować sernika czekoladą, równie dobrze możesz użyć cukru pudru lub lukru;
- jeżeli nie wiesz, czy białka są dobrze ubite, odwróć garnek do góry nogami (białka powinny pozostać na swoim miejscu);
- jeśli zależy ci na tym, aby sernik zachował jak najbielszy kolor, w trakcie pieczenia przykryj go folią aluminiową;
- sernik najlepiej smakuje po kilkudniowym wychłodzeniu.
Składniki:
- kilogram białego, tłustego sera,
- 2 szklanki drobnego cukru,
- 10 jajek z wolnego wybiegu,
- 300 gramów masła,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 1 duży budyń waniliowy (40 gramów),
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%;
- laska wanilii;
- torebka cukru waniliowego;
- garść rodzynek;
- skórka otarta z jednej pomarańczy;
- 100 gramów mlecznej czekolady;
- 2 łyżki tłustego mleka;
- 2 łyżki płatków migdałowych;
- bułka tarta do posypania formy.
Czas wykonania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Trzy razy zmiel ser w maszynce do mielenia mięsa.
- Do garnka włóż 250 gramów masła.
- Utrzyj masło mikserem.
- W trakcie ucierania masła, dodawaj po około 200 gramów twarogu, aż powstanie jednolita masa.
- W oddzielnym naczyniu oddziel żółtka od białek.
- Utrzyj żółtka z cukrem.
- Dodaj żółtka z cukrem do masy serowej.
- Miksuj składniki w garnku.
- Do garnka dodaj kaszę mannę, budyń, pokruszoną laskę wanilii i cukier waniliowy – połącz wszystkie składniki.
- W oddzielnym naczyniu ubijaj śmietanę, aż będzie gęsta i sztywna.
- Białka ubij na pianę.
- Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i białka, a także rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Delikatnie połącz wszystkie składniki.
- Tortownicę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą, przelej masę serową i wyrównaj łyżką.
- Piecz na środkowej pozycji w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę (bez termoobiegu).
- Sernik zostaw w lekko uchylonym piekarniku do momentu aż ostygnie.
- Ciasto przełóż do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
- Po wychłodzeniu sernika, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszaj ją z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta.
- Rozsmarowaną czekoladę udekoruj płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Sernik jest delikatny w smaku i bardzo dobrze się kroi. Ma konsystencję zwartą i jednocześnie puszystą. Sernik powinien zadowolić także dzieci, które nie przepadają za ciastami z kremem (ma również więcej wartości odżywczych i jest bardziej sycący).
- Czym jest kalendarz juliański? Poznaj prawosławne zwyczaje i ozdoby świąteczne.
- Postaw na słomiane dekoracje! Zrób to sam: ozdoby świąteczne ze słomy.
- Nadchodzi Sylwester. Oto pomysły na oryginalne przekąski na Sylwestra.