Farsze do świątecznych pierogów
© nioloxs/Fotolia.com
Styl życia

Farsz do pierogów wigilijnych. Pierwsze z dwunastu dań w kilku różnych odsłonach

Tradycyjny farsz do pierogów bez mięsa – z kapustą i grzybami – robi się od pokoleń ze względu na wierzenia ludowe: w tych dwóch składnikach zaklęta jest ponoć magiczna, życiodajna moc. Inny farsz, z soczewicy, do pierogów wigilijnych dodawany jest przede wszystkim w kuchni kurpiowskiej.

Tradycyjny farsz do pierogów bez mięsa – z kapustą i grzybami – robi się od pokoleń ze względu na wierzenia ludowe: w tych dwóch składnikach zaklęta jest ponoć magiczna, życiodajna moc. Inny farsz, z soczewicy, do pierogów wigilijnych dodawany jest przede wszystkim w kuchni kurpiowskiej.

 

Aby zrobić 100 pierogów, potrzeba ok 2,5 kg farszu. Lepienie ich może zająć do dwóch godzin, dlatego za przygotowywanie tego dania najlepiej zabrać się odpowiednio wcześniej.

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Borowiki, podgrzybki, maślaki, opieńki, kominki, pieczarki – od tego, jakie grzyby wybierzemy, zależy smak wigilijnych pierogów. Jest to kwestia osobistych upodobań, istnieje jednak pewna zasada ogólna: suszonych darów lasu nie powinno być więcej niż 2 szklanki na 0,5 kg kapusty kiszonej. Inaczej farsz może się okazać gorzki. Warto pamiętać także o przepłukaniu kapusty, by uniknąć kwaśnego posmaku.

Farsz do pierogów z soczewicą

Soczewica wegetarianom zastępuje mięso nie tylko dlatego, że jest bogata w białko, ale także ze względu na fakt, iż ma bardzo podobny smak. Pierogi z soczewicą należą do najbardziej sycących, niektórzy uznają je za najsmaczniejsze, zwłaszcza jeśli zawierają dużo majeranku, który do soczewicy pasuje najlepiej ze wszystkich ziół. Na Kurpiach pierogi takie robi się z ziemniakami, często dodatkowym składnikiem są także grzyby. Przed zabraniem się do robienia farszu trzeba jednak pamiętać, że jego główny składnik wymaga wcześniejszego namoczenia.

Farsz do pierogów z fasolą

Całonocnego leżakowania w wodzie potrzebuje też fasola – kolejny mniej znany składnik farszu do pierogów wigilijnych. Ugotowana do miękkości, zmiksowana z podsmażoną cebulką, czosnkiem i natką pietruszki, doprawiona pieprzem kajeńskim, a podawana z sosem sojowym lub tofu sprawia, że pierogi smakują jak danie kuchni dalekowschodniej.

Farsz do pierogów bobowo-szpinakowy

Podobnie jak farsz fasolowy robi się farsz z bobu. Ten przysmak trudno dostać w zimie – dostępny jest tylko w mrożonkach i słoikach. Z myślą o pierogach bobowo-szpinakowych warto zadbać o przechowanie małej porcji, bo w połączeniu z serkiem feta i tymiankiem smakuje nawet lepiej niż włoskie pierożki z ricottą.

Farsz do pierogów z pieczoną dynią

W Wigilię dania na słono podawane są razem ze słodkimi, dlatego świąteczny stół to idealne miejsce dla dyni, która przypomina o niedawno minionej jesieni. Upieczona w drobnych kawałkach, a przed pieczeniem obficie skropiona oliwą, zyskuje specyficzny smak, który w pierogach może zostać podkreślony przez imbir, kurkumę i pieprz kajeński. Aby farsz dyniowy nie był zbyt rzadki, warto dodać do niego trochę bułki tartej.

Farsz do pierogów z makiem, miodem i rodzynkami

Wielbiciele słodkości powinni spróbować pierożków, które z powodzeniem mogą zastąpić kutię, a nawet makowiec. Farsz do nich zwiera gotowany na mleku mak, rodzynki, orzechy, bakalie i roztopione masło. Prawdziwą furorę robią zapieczone w koglu-moglu.

Bezglutenowe pierogi wigilijne
© whiteflower/Fotolia.com
Styl życia
Wigilia bez glutenu – co mogą jeść osoby chore na celiakię?
Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.

Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.   Wigilia dla osób chorujących na celiakię wiąże się z koniecznością zmodyfikowania przepisów na tradycyjne potrawy. Zamiast tradycyjnej mąki wykorzystywanej do wypieku ciast oraz przygotowywania pierogów czy uszek należy zastosować specjalną mąkę bezglutenową. Bezglutenowa wigilia – potrawy Potrzeba przygotowania bezglutenowej Wigilii pojawia się, gdy wśród członków rodziny jest osoba chorująca na celiakię , inaczej chorobę trzewną, ale również na alergię lub nietolerancję glutenu. Osoby takie nie mogą jeść produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies. W wielu tradycyjnych potrawach wigilijnych, takich jak: pierogi z kapustą i grzybami , bezmięsne uszka do czerwonego, postnego barszczu, łazanki, pierniki, kutia, występuje pszenica, mąka pszenna lub żytnia, czyli składniki przeciwwskazane w diecie bezglutenowej. Dania wigilijne można jednak z powodzeniem zmodyfikować tak, by mogły być jedzone przez osoby z celiakią. Konieczne jest zastąpienie zwykłej mąki bezglutenową, którą z łatwością kupi się w supermarkecie. Na liście świątecznych zakupów mogą pojawić się również takie rodzaje mąk, jak: kukurydziana, owsiana, ryżowa, migdałowa oraz z ciecierzycy. Na ich bazie przygotuje się równie smaczne tradycyjne potrawy na wieczerzę wigilijną. Przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Składniki: 1 szklanka mąki bezglutenowej (pierogowej lub uniwersalnej), 1 szklanka wrzącej wody, 1 łyżka oleju,...

Choinka z warzyw
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Wegańskie dania wigilijne: bigos, pierogi z kapustą i piernik
Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować.

Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować. Przepisy na wegańskie dania wigilijne Wegański bigos   Składniki: 3 szklanki wrzątku, 1 kg kiszonej kapusty, liść laurowy, 100 g orzechów włoskich, 100 g migdałów, 100 g suszonych śliwek, 300 g pieczarek, 3 łyżki oleju, 2 cebule, sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, gorczyca, puszka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wodę zagotować z liściem laurowym. Kiedy woda będzie się gotować, trzeba posiekać orzechy, migdały i śliwki. Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiedy woda się już zagotuje, można do niej dodać olej, orzechy, migdały, śliwki oraz podsmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Do tych składników należy dodać wszystkie przygotowane przyprawy i sos sojowy, a na koniec dodać posiekaną kapustę. Tak przygotowany bigos należy gotować przez około godzinę. Po 40 minutach gotowania trzeba dodać ciecierzycę.   Wegańskie pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą   Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, pół szklanki ciepłej wody.   Farsz: 1,5 szklanki zielonej soczewicy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, garść suszonych grzybów, 2 małe posiekane cebule, 2 szklanki kiszonej kapusty, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka cząbru, łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka kminku, szczypta kurkumy, olej lniany do podania.  ...

Pierogi wigilijne
© Alina G/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.

Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.   Składniki (ciasto): 1/2 kg mąki pszennej i trochę mąki do posypywania stolnicy, 1/2 łyżeczki soli, 60 ml oleju, około 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.   Składniki (farsz): 1 kg kapusty kiszonej, 1 duża cebula, szklanka suszonych grzybów, 1/2 szklanki suszonych śliwek, 1/4 szklanki rodzynek, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.   Czas przygotowania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzenia:   Najpierw zacznij przygotowywać farsz. Pokrój kiszoną kapustę i włóż ją do garnka. Rozgnieć w dłoni suszone grzyby i dorzuć je do kapusty. Dodaj przyprawy i owoce. Dolej wody tak, żeby przykryła kapustę na ok. 1,5 cm. Gotuj 1-2 godziny, od czasu do czasu mieszając.   Kiedy kapusta będzie się gotowała, przygotuj ciasto. Połącz mąkę z solą i olejem, mieszając, dolewaj wodę. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy. Wykrajaj okrągłe kawałki, do środka wkładaj farsz i dokładnie zaklejaj rogi ciasta. Jeśli ciasto nie będzie się sklejało, posmaruj brzegi wodą.   Wrzucaj pierogi partiami (po 6-7) do wrzącej osolonej wody. Do wody możesz dodać łyżkę oleju, dzięki temu pierogi nie będą się sklejały. Gotuj do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię.   Pierogi wigilijne najlepiej smakują z czerwonym barszczem . Co dobrego na stół wigilijny? Przygotuj pyszną  potrawę wigilijną według przepisu na uszka z grzybami . Co weganie jedzą w Boże Narodzenie?  Wegańskie święta: jak przygotować potrawy na Wigilię . Idealne danie na Święta dla każdego?  Uszka dla dzieci - uszka do barszczu...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik