Przepis na bezglutenowy makowiec bez pieczenia
Podstawą przygotowania każdego makowca, także bezglutenowego, jest masa makowa. Najlepsza jest ta wykonana samodzielnie, ponieważ wówczas mamy pewność co do składników i ich świeżości.
Podstawą przygotowania każdego makowca, także bezglutenowego, jest masa makowa. Najlepsza jest ta wykonana samodzielnie, ponieważ wówczas mamy pewność co do składników i ich świeżości.
Makowiec jest ciastem czasochłonnym i z tego względu przygotowujemy go najczęściej na specjalne okazje. Poniżej podajemy przepis na makowiec bez pieczenia, z kandyzowaną pomarańczą i polewą czekoladową, idealny dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy oraz będących na diecie wegańskiej. W smaku doskonały i bardzo prosty w wykonaniu.
Potrawy świąteczne: makowiec
Czas przygotowania: około 1,5 h – jeżeli przygotowujesz samodzielnie masę makową wówczas całkowity czas potrzebny do upieczenia makowca będzie wynosił około 2 h;
Stopień trudności: łatwy
Przepis na masę makową – czas przygotowania około 30 minut, stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g maku,
- 100 g rodzynek,
- 5 czubatych łyżek oleju kokosowego,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- po 100 g drobno posiekanych: orzechów włoskich, migdałów (najlepiej w płatkach),
- 1 szklanka płynnego miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego lub syropu z agawy,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Przygotowanie:
1. Zalej mak wrzątkiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie wsyp do miski wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy mak już się namoczy odlej wodę i zmiel go dwukrotnie w maszynce.
3. Dodaj mak do miski z bakaliami i wymieszaj.
Tak przygotowaną masę makową możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.
Przepis na makowiec
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub ryżowego),
- 2 szklanki masy makowej – domowej lub gotowej z puszki,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 łyżki masła migdałowego,
- skórka otarta z połowy pomarańczy,
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy lub cukru trzcinowego,
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej).
Na kandyzowane pomarańcze:
- 1 pomarańcza,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1 szklanka wody.
Na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2/3 szklanki mleka kokosowego z puszki,
- szczypta soli.
Przygotowanie ciasta:
1. Kaszę jaglaną przepłucz we wrzątku trzykrotnie, odsącz i zalej mlekiem. Dodaj skórkę z pomarańczy, miód/syrop lub cukier. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Co jakiś czas mieszaj i pilnuj, żeby się nie przypaliło. Kasza powinna wchłonąć całe mleko.
2. Ugotowaną w ten sposób kaszę przełóż do dużej miski, dodaj masło migdałowe, masę makową i dokładnie zblenduj wszystko na gładką masę.
3. Tortownicę lub małą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy:
1. Pomarańczę sparz wrzątkiem i pokrój na plastry o grubości około pół centymetra. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj pomarańcze i gotuj wszystko około 40 minut aż pomarańcze staną się przezroczyste, bardzo miękkie i delikatne. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je i rozłóż, aby wyschły.
Przygotowanie polewy:
1. Wszystkie składniki na polewę umieść w rondelku i podgrzewaj cały czas dokładnie mieszając.
2. Gdy masa będzie gładka – jeszcze ciepłą wylej na ułożone w tortownicy ciasto. Na koniec udekoruj kandyzowanymi plastrami pomarańczy.
Smacznego!
- Sprawdź, gdzie znajduje się gluten i dla kogo może być niebezpieczny.
- Dowiedz się więcej na temat wpływu glutenu na zdrowie.
- Dbasz o zdrowe odżywianie? Zacznij sprawdzać też etykiety kosmetyków. Wiele z nich zawiera szkodliwy SLS.