Reklama

Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.

Reklama

Oba przepisy bazują na popularnych składnikach, które na pewno masz w domu lub kupisz w najbliższym sklepie.

Pieczony łosoś z koperkiem w 20 minut

Składniki na 4 osoby:

  • 4 porcje świeżego, filetowanego łososia (możesz go zastąpić pstrągiem łososiowym),
  • 1 cytryna,
  • garść świeżego kopru,
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, ulubione zioła.

Czas przygotowania: 20 minut (łącznie z pieczeniem)

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj zimną wodą, wysusz ręcznikiem papierowym i przypraw.
  • Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a następnie skrop nim filety ryby. Drugą połowę pokrój w plastry.
  • Posiekaj koper i posyp nim łososia.
  • Na każdej porcji ryby ułóż plaster cytryny.
  • Każdy filet zawiń oddzielnie w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 12-15 minut. Można też ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

Filety z łososia dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i świeżymi surówkami. Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie dodatków, podaj rybę z frytkami i sałatą z dressingiem jogurtowym.

Szybki kurczak po seczuańsku

Składniki dla 4 osób:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 5 łyżek sosu sojowego (możesz go zastąpić przyprawą w płynie),
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy chili.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę.
  • Jeśli nie ma czasu na dokładne obtaczanie każdego kawałka mięsa, wrzuć kurczaka do foliowego worka razem z mąką i potrząsaj składnikami do czasu, aż kurczak się dokładnie oblepi.
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru.
  • Wodę wymieszaj z octem i sosem sojowym. Całość wlej na patelnię z mięsem.
  • Dodaj cukier i zmiażdżony czosnek. Duś wszystko przez około 5 minut na średnim ogniu.
  • Cebulę pokrój razem ze szczypiorkiem i wrzuć na patelnię. Dodaj chili i duś potrawę przez jeszcze około 2 minuty.

Kurczaka po seczuańsku podawaj z ryżem. W wyjątkowych przypadkach możesz zastąpić ryż kaszą gryczaną lub makaronem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama