Pomysł na szybki i zdrowy obiad bez mięsa z dwóch dań
Aby przygotować bezmięsną zupę, wystarczy pominąć dodatek mięsa, a jako bazy użyć bulionu warzywnego. Jako drugie danie obiadowe bez mięsa można przygotować ryż z warzywami i serem, kopytka z sosem pieczarkowym lub ziemniaki z jajkiem sadzonym i koperkiem.
Aby przygotować bezmięsną zupę, wystarczy pominąć dodatek mięsa, a jako bazy użyć bulionu warzywnego. Jako drugie danie obiadowe bez mięsa można przygotować ryż z warzywami i serem, kopytka z sosem pieczarkowym lub ziemniaki z jajkiem sadzonym i koperkiem.
Posiłki bezmięsne to również świetny sposób na szybkie danie z niczego.
Ekspresowy obiad bez mięsa. Pomidorowa i ryż z warzywami – przepis
Przygotowanie tego dania zajmie ci mało czasu, gdy zsynchronizujesz wszystkie czynności i będziesz wykonywać poszczególne etapy przepisu w tzw. „międzyczasie”.
Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: 30-45 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki zupa:
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 mała marchewka,
- pół małego pora,
- ćwiartka selera,
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
- pół korzenia pietruszki,
- sól i pieprz,
- garść listków świeżej bazylii.
Składniki na drugie danie:
- 4 torebki ryżu,
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej,
- garść prażonych ziaren słonecznika,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 łyżka masła,
- szczypta suszonej słodkiej papryki,
- 1 czerwona papryka,
- 200 g sera feta,
- pieprz do smaku,
- pół łyżeczki kurkumy do gotowania ryżu – opcjonalnie,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Obierz warzywa na zupę i pokrój je w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Podsmaż je na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut. Zalej litrem wody, dodaj sos sojowy. Gotuj pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie.
2. Ugotuj – oddzielnie – fasolkę i ryż w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź i odstaw, by odparowały. Do gotowania ryżu możesz dodać pół łyżeczki kurkumy – będzie miał wtedy piękny, żółty kolor.
3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w woku. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski i wsyp do cebuli. Dodaj, pokrojoną w kostkę fetę, pieprz, słodką paprykę, fasolkę i wymieszaj wszystko dokładnie. Duś pod przykryciem około 5 minut.
4. Do bulionu warzywnego wlej pomidory z zalewą, dodaj koncentrat i zagotuj. Dopraw do smaku. Odstaw z palnika, wrzuć bazylię i zblenduj całość na aksamitny krem.
5. Ryż wysyp z torebek do dużej miski i wymieszaj z łyżką masła.
6. Wykładaj na talerze ryż układając na nim warzywno-serową mieszankę.
7. Zupa wyśmienicie smakuje z pajdą razowego pieczywa z masłem.
Smacznego!
- Grzyby pasują do wielu potraw. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi z opieńkami.
- Zaskoczyli cię niespodziewani goście i chcesz szybko coś ugotować? Zobacz pomysły na szybki obiad dla niespodziewanych gości.
- Chcesz, żeby twoje pociechy zdrowo się odżywiały? Zobacz 2 pomysły na szybki obiad dla dzieci.