Reklama

Aby przygotować bezmięsną zupę, wystarczy pominąć dodatek mięsa, a jako bazy użyć bulionu warzywnego. Jako drugie danie obiadowe bez mięsa można przygotować ryż z warzywami i serem, kopytka z sosem pieczarkowym lub ziemniaki z jajkiem sadzonym i koperkiem.

Reklama

Posiłki bezmięsne to również świetny sposób na szybkie danie z niczego.

Ekspresowy obiad bez mięsa. Pomidorowa i ryż z warzywami – przepis

Przygotowanie tego dania zajmie ci mało czasu, gdy zsynchronizujesz wszystkie czynności i będziesz wykonywać poszczególne etapy przepisu w tzw. „międzyczasie”.

Danie dla 4 osób

Czas przygotowania: 30-45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki zupa:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 mała marchewka,
  • pół małego pora,
  • ćwiartka selera,
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • pół korzenia pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • garść listków świeżej bazylii.

Składniki na drugie danie:

  • 4 torebki ryżu,
  • opakowanie mrożonej fasolki szparagowej,
  • garść prażonych ziaren słonecznika,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta suszonej słodkiej papryki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g sera feta,
  • pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki kurkumy do gotowania ryżu – opcjonalnie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Obierz warzywa na zupę i pokrój je w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć warzywa. Podsmaż je na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut. Zalej litrem wody, dodaj sos sojowy. Gotuj pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie.

2. Ugotuj – oddzielnie – fasolkę i ryż w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź i odstaw, by odparowały. Do gotowania ryżu możesz dodać pół łyżeczki kurkumy – będzie miał wtedy piękny, żółty kolor.

3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w woku. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski i wsyp do cebuli. Dodaj, pokrojoną w kostkę fetę, pieprz, słodką paprykę, fasolkę i wymieszaj wszystko dokładnie. Duś pod przykryciem około 5 minut.

4. Do bulionu warzywnego wlej pomidory z zalewą, dodaj koncentrat i zagotuj. Dopraw do smaku. Odstaw z palnika, wrzuć bazylię i zblenduj całość na aksamitny krem.

5. Ryż wysyp z torebek do dużej miski i wymieszaj z łyżką masła.

6. Wykładaj na talerze ryż układając na nim warzywno-serową mieszankę.

7. Zupa wyśmienicie smakuje z pajdą razowego pieczywa z masłem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama