Reklama

Obiad z ryżem jest sycący i szybki w przygotowaniu. Ryż możesz przyrządzić z mieszanką owoców, na przykład truskawkami, jabłkami, borówkami i bananami. Ziarna świetnie smakują również z kurczakiem oraz dowolnymi warzywami, na przykład cukinią, marchewką i papryką.

Reklama

Na świecie istnieje około 25 gatunków ryżu. Wśród nich jest ryż biały, brązowy, czarny, czerwony i paraboliczny. Zboże rośnie w klimacie bardzo ciepłym.

Ryż na słodko z jogurtem, truskawkami, jabłkami, borówkami i banami

Ryż z owocami świetnie sprawdzi się jako lekki obiad. Danie jest słodkie i szybkie w przygotowaniu. Ryż z owocami dobrze zastępuje słodycze.

Składniki (na 3 porcje):

  • 100 gramów ryżu białego,
  • 200 mililitrów jogurtu naturalnego,
  • 200 gramów truskawek,
  • 100 gramów borówek,
  • 1 banan,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rodzynki zalej wodą i odstaw na 20 minut.
  • Owoce umyj, obierz, pokrój w kostkę (oprócz borówek) i odstaw na godzinę.
  • Ryż opłucz, wrzuć na gotujący się wrzątek (woda musi przykrywać ziarna na 2 centymetry) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Do ryżu dodaj rodzynki, owoce, jogurt, miód oraz cynamon.
  • Gotuj przez 5 minut.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

Dobra rada: Jeśli jesteś na diecie, nie musisz dosładzać owoców miodem.

Jak przygotować brązowy ryż z warzywami w wersji wegetariańskiej?

Brązowy ryż możesz komponować z dowolnymi warzywami. W połączeniu z cukinią, cebulą, marchewką, kukurydzą i papryką dobrze sprawdzi się dla wegetarian.

Składniki (na trzy porcje):

  • 200 gramów brązowego ryżu,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 100 gramów kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • po szczypcie soli morskiej, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ryż opłucz, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękki (około 25 minut).
  • Warzywa umyj, obierz (oprócz papryki i cukinii) i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cukinię, cebulę oraz marchew i duś pod przykryciem przez 10 minut.
  • Do warzyw dodaj paprykę i kukurydzę.
  • Po 10 minutach wsyp ryż oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Ryż paraboliczny z kurczakiem i pieczarkami

Obiad z ryżu parabolicznego, kurczaka i pieczarek jest doskonałe przed intensywnym wysiłkiem. Węglowodany i białko zawarte w daniu dodają energii.

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 gramów ryżu parabolicznego,
  • 300 gramów kurczaka,
  • 10 pieczarek,
  • łyżeczka świeżo posiekanego koperku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • po szczypcie soli himalajskiej, pieprzu, mielonej papryki i czosnku granulowanego.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, skrop olejem, dopraw koperkiem oraz przyprawami i wymieszaj. Odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Ryż wsyp do wrzątku i gotuj przez 15 minut, aż ziarna będą miękkie.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka i smaż na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Pieczarki umyj i pokrój w paski. Połącz z kurczakiem i duś przez 10 minut.
  • Na gorący ryż wykładaj kurczaka z pieczarkami.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama