Reklama

Płatki żytnie, wytwarzane z ziaren żyta, zawierają bardzo dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych, między innymi żelaza, magnezu, potasu i wapnia.

Reklama

Płatki żytnie – właściwości

Płatki żytnie zawierają duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Oprócz tego obniża on cholesterol we krwi, stężenie glukozy i wspomaga odchudzanie. Płatki żytnie są bogatym źródłem składników mineralnych: magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu, manganu, cynku, fosforu, jodu i boru oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego). W swoim składzie mają także lignany – dzięki czemu pomagają zapobiegać nowotworom piersi, prostaty i okrężnicy a także chorobom układu sercowo- naczyniowego.

Płatki żytnie - zastosowanie

Płatki żytnie wykorzystuje się do różnych potraw, między innymi do zup warzywnych i mlecznych. Są idealnym składnikiem muesli, racuchów, pieczywa, batonów, czy ciasteczek. Można jeść płatki z owocami, jogurtami, czy maślanką.

Płatki żytnie – wskazania i przeciwwskazania

Płatki żytnie zapobiegają powstaniu wielu chorób, ale nie wszyscy mogą je jeść, głównie ze względu na zawarty w nich gluten. Nie powinno się podawać produktu osobom chorującym na celiakię. Jadanie płatków żytnich (dzięki dużej zawartości błonnika) zaleca się sportowcom. Błonnik nie tylko wspomaga odchudzanie, ale także zmniejsza uczucie zmęczenia.

Płatki żytnie – kalorie

Wartość energetyczna płatków żytnich to 361 kcal/100 g

Płatki żytnie – przepis na szybkie śniadanie

Płatki żytnie są doskonałą propozycją na szybkie i pożywne śniadanie.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków żytnich,
  • 1 szklanka mleka,
  • mango,
  • banan,
  • miód,
  • sól.

Przygotowanie:

Płatki żytnie namocz w szklance gorącej wody i pozostaw w takiej postaci na noc. Rano, napęczniałe płatki przełóż do naczynia, zalej szklanką mleka i zagotuj. Potem dodaj łyżeczkę miodu, szczyptę soli i wymieszaj. Na koniec wkrój do naczynia jednego banana i mango.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama