Reklama

Placuszki dla dzieci to danie szybkie i smaczne. Maluchy uwielbiają tego typu dnia – szczególnie jeśli dodamy do nich owoce.

Reklama

Przepis pierwszy – można je podawać już rocznemu dziecku

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki maślanki,
  • jajko,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • odrobina soli,
  • dodatki – starte owoce.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Odstawić ciasto na 15 minut, aby wyrosło odrobinę.
  • Dodać owoce i wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na małym ogniu bez dodatku oleju.

Smacznego!

Przepis drugi - placuszki klasyczne

Składniki:

  • jajko,
  • 4 łyżki mąki,
  • jogurt,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej,
  • cukier puder do udekorowania.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszać sypkie składniki.
  • Dodać jajko i jogurt.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć do zarumienienia.
  • Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis trzeci – placuszki z mięsem

Składniki:

  • 40 dag drobiowego mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • pół pęczka szczypioru,
  • sól,
  • płatki kukurydziane.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mięso wyrobić na jednolitą masę z jednym jajkiem, bułką, solą i mlekiem.
  • Dodać posiekany szczypior i wymieszać.
  • Formować placuszki, obtaczać w roztrzepanym jajku i pokruszonych płatkach.
  • Smażyć na złoty kolor.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama