Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.
Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka. Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca.
Wegańska pizza z oliwkami
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki pszennej,
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g),
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru,
- ¾ szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżka sezamu,
- kilka kropel oliwy z oliwek.
Składniki na sos:
- 300 g passaty pomidorowej,
- 1 czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżka słodu.
Dodatki:
- oliwki według uznania,
- ½ łyżki oliwy z oliwek,
- garść startego wegańskiego sera żółtego.
Czas przygotowania: około 2 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce.
- Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami.
- Wymieszaj całość.
- Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta.
- Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką.
- Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło.
- Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę.
- Obierz i posiekaj czosnek.
- Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia.
- Dodaj do nich passatę pomidorową.
- Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pokrój oliwki.
- Uformuj okrągły placek z ciasta i nałóż na niego sos, ser oraz oliwki.
- Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 12-15 minut.
- Danie będzie gotowe, kiedy ciasto się zrumieni.
Wegańska pizza bez drożdży
Składniki na ciasto:
- 280 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 1/3 szklanki ciepłej wody.
Dodatki:
- 200 g passaty pomidorowej,
- 2 łyżki oleju,
- 3 pieczarki,
- ½ papryki,
- 1 pomidor,
- garść wegańskiego sera,
- 3 plasterki sojowego salami,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- garść żółtego sera wegańskiego.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Rozpuść cukier w wodzie.
- Wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj do nich olej i wodę.
- Zagniataj ciasto przez około 10 minut.
- Rozwałkuj je na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
- Umyj warzywa i pokrój je.
- Pokrój wędlinę sojową.
- Po upływie 5 minut wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj je olejem, a następnie passatą.
- Ułóż warzywa i wędlinę na pizzy.
- Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut.
- Wyjmij ciasto i dodaj ser oraz przyprawy.
- Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.
Wegańska pizza z tofu
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szklanka wody.
Dodatki:
- 300 g passaty pomidorowej,
- 1/2 papryki,
- 1 cebula,
- 3-4 pieczarki,
- oliwki według uznania,
- ½ kostki tofu.
Czas przygotowania:
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Rozpuść drożdże w letniej wodzie z cukrem i 2 łyżkami mąki.
- Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę oraz sól.
- Zagnieć ciasto – powinno być elastyczne, połóż je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Umyj paprykę i pieczarki. Pokrój je.
- Obierz cebulę i również ją pokrój.
- Pokrój też oliwki.
- Zetrzyj tofu na tarce, najlepiej na dużych oczkach.
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
- Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blasze.
- Posmaruj pizzę sosem, ułóż warzywa pieczarki i oliwki, a następnie oprósz tofu.
- Wstaw ciasto do piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!