Wegańskie i sprawdzone przepisy na potrawy z soczewicy: pasztet i pierogi
Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.
Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.
Używając soczewicy w kuchni można korzystać z suchych ziaren oraz soczewicy w puszce. Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego namaczania i gotuje się szybko (około 25 minut). Ważne jest, aby w trakcie gotowania na bieżąco usuwać powstające na powierzchni „szumy” (pianę) i nie przykrywać naczynia.
Pasztet z soczewicy z pieczarkami – przepis
Składniki na keksówkę o długości 30cm:
- 2 szklanki suchej soczewicy zielonej,
- pół dużego lub 1 mały seler korzeniowy,
- 4 średniej wielkości marchewki,
- 2 małe ziemniaki,
- 3 czerwone cebule,
- pół szklanki bułki tartej,
- 20dkg pieczarek,
- 5-6 łyżek oleju, np. rzepakowego,
- 4-5 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki mielonego,
- garść uprażonego na suchej patelni słonecznika,
- szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- sól i pieprz.
Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, zalej 4 szklankami wody i ugotuj do miękkości. Odcedź, wyjmij ziele, liść i pozostaw do wystudzenia.
2. Obierz, umyj i pokrój seler, marchewki, ziemniaka. Ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
3. Wyszoruj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
4. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na patelni na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz i duś wszystko często mieszając, by odparować nadmiar wody z pieczarek.
5. Połącz soczewicę z ugotowanymi warzywami i zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę z pieczarkami, czosnek (starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę), słonecznik, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa jest za rzadka, dodaj bułkę tartą.
6. Przełóż do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą keksówki.
7. Piecz około 45 minut w temperaturze 175°C. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Można go jeść z pieczywem lub np. paluszkami sezamowymi.
Wegańskie pierogi z soczewicą zieloną – przepis
Przygotowane w ten sposób pierogi doskonale smakują z sosem koperkowym lub polane podsmażoną na oleju cebulką.
Składniki na około 50 pierogów:
Farsz:
- 200 g zielonej soczewicy,
- 2 duże cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki bułki tartej lub otrębów owsianych,
- pieprz i sól do smaku.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 łyżki oleju,
- szklanka bardzo ciepłej wody.
Czas przygotowania: 60 minut + czas gotowania
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Opłucz soczewicę zimną wodą, wsyp do garnka, wlej 2 szklanki wody, dodaj sól i ugotuj do miękkości.
2. Rozgrzej na patelni olej i usmaż posiekaną bardzo drobno cebulę. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
3. Dokładnie odcedź soczewicę, zblenduj i połącz z cebulą. Jeżeli masa jest za rzadka dodaj 3-4 łyżki bułki tartej lub otrąb. Dopraw do smaku pieprzem.
4. Zagnieć ciasto z podanych składników. Powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkuj, podsypując mąką. Wykrawaj szklanką kółka lub pokrój w kwadraty. Po napełnieniu farszem sklejaj pierogi.
5. Gotuj pierogi we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i łyżki oleju, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź i przelej olejem, żeby się nie posklejały. Zamiast gotować możesz je również usmażyć na złoto (podobnie jak samosy czyli hinduskie trójkątne pierożki) w głębokim oleju.
Jeżeli zostanie ci trochę farszu, sprawdzi się świetnie jako smarowidło do chleba. Pierogi z soczewicą wyśmienicie smakują następnego dnia podsmażone na patelni lub podpieczone w piekarniku.
Smacznego!
- Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Przepisy na dania z soczewicą zieloną i czerwoną.
- Ciecierzyca to kulinarny hit – można z niej przygotować wszystko od przystawek po desery. Przepisy na dania z ciecierzycy.
- Najlepszym sposobem na wykorzystanie gotowych półproduktów z soi jest przyrządzenie sojowych kotletów schabowych. Poznaj soję: przepisy na dania obiadowe.