Pestycydy w żywności i ich wpływ na człowieka. Soda oczyszczona pozwoli pozbyć się ich z owoców i warzyw
Pestycydy to środki ochrony roślin, które mogą powodować problemy z trawieniem oraz bóle głowy. Aby usunąć je z powierzchni owoców, warto sięgnąć po proste domowe sposoby. Potrzebne do tego są kwasek cytrynowy lub ocet winny oraz soda oczyszczona.
Pestycydy to środki ochrony roślin, które mogą powodować problemy z trawieniem oraz bóle głowy. Aby usunąć je z powierzchni owoców, warto sięgnąć po proste domowe sposoby. Potrzebne do tego są kwasek cytrynowy lub ocet winny oraz soda oczyszczona.
Syntetyczne pestycydy zaczęto stosować w latach 50. XX. wieku. Ich ilość z roku na rok rośnie. Obecnie w uprawach przemysłowych używane są oleiste pestycydy, których nie zmywają opady atmosferyczne.
Pestycydy - wpływ na człowieka
Pestycydy, nazywane środkami ochrony roślin, to sztucznie wytwarzane środki chemiczne, które mają na celu zwalczenie szkodników upraw takich jak owady, pleśnie, grzyby i chwasty. Pozostałości tych preparatów mogą znajdować się w miąższu oraz na powierzchni owoców i warzyw. Pestycydy mogą wywołać szereg chorób i dolegliwości, szczególnie jeśli były dostarczane regularnie i przez wiele lat. Do wywoływanych schorzeń przez środki chemiczne należą problemy trawienne: biegunki, bóle brzucha, wymioty i bóle głowy. Zatrucie pestycydami powoduje problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego, od problemów z widzeniem po niszczenie komórek nerwowych w ciężkich przypadkach. Szczególnie wrażliwe na działanie środków ochrony roślin są kobiety w ciąży. Kontakt z dużą ilością tych związków chemicznych powoduje wady wrodzone, białaczki i inne nowotwory u dzieci. Bywa, że skutkuje przedwczesnym porodem i poronieniem. Pestycydy wywołują choroby cywilizacyjne, w tym chorobę Parkinsona i Alzheimera. Zmniejszają odporność i mają negatywny wpływ na układ hormonalny, w tym funkcjonowanie tarczycy.
Kwaśny roztwór i soda oczyszczona usuną pestycydy z owoców
Istnieją jednak proste, domowe sposoby, które pozwalają na usunięcie pestycydów z powierzchni owoców. Wystarczy wykonać kilka kroków, które zajmą około 5 minut:
- wypłucz owoce pod bieżącą wodą; dodatkowo możesz umyć je miękką szczoteczką do zębów, a cytrusy - polać wrzątkiem;
- do 1 l wody wsyp 2-3 łyżki kwasku cytrynowego lub wlej ½ szklanki octu jabłkowego lub winnego;
- zanurz owoce w takiej mieszance na 2-3 minuty, po czym dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą - dzięki temu usuniesz z nich bakterie;
- rozpuść 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej w 1 l wody i zanurz w niej owoce na 2-3 minuty i znów opłucz pod wodą; pozwoli to pozbyć się wosku z owoców; są nim pokrywane, by nie zostały uszkodzone w trakcie transportu.