Przepis na zupę pomidorową z papryką jalapeno, kurczakiem, kukurydzą i czerwoną fasolą
Papryczkę jalapeno smaży się razem z cebulą i selerem naciowym. Później dodaje się kurczaka, fasolę, kukurydzę oraz krojone pomidory. Zupę doprawia się solą, pieprzem i skórką startą z połowy cytryny. Na koniec wystarczy wrzucić pęczek posiekanej natki pietruszki.
Papryczkę jalapeno smaży się razem z cebulą i selerem naciowym. Później dodaje się kurczaka, fasolę, kukurydzę oraz krojone pomidory. Zupę doprawia się solą, pieprzem i skórką startą z połowy cytryny. Na koniec wystarczy wrzucić pęczek posiekanej natki pietruszki.
Jalapeno to rodzaj bardzo ostrej papryczki chili. To najbardziej popularny składnik używany przez kucharzy w Meksyku oraz Stanach Zjednoczonych.
Zupa pomidorowa z papryką jalapeno (po meksykańsku)
Potrzebujesz:
- średniego garnka,
- praski do czosnku,
- tarki o małych oczkach.
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 papryczka jalapeno,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka mąki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- pół cytryny,
- 1 litr wody,
- 1 torebka ryżu,
- pęczek natki pietruszki (lub kolendry).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej w garnku.
- Dodaj cebulę pokrojoną w półksiężyce i smaż około 2 minuty, aż się zeszkli.
- Seler naciowy pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
- Pokrojone w cienkie paski piersi z kurczaka dodaj do składników.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Całość posyp mąką i wymieszaj.
- Smaż około 5 minut, co chwilę mieszając.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do garnka włóż pomidory z puszki.
- Dodaj puszkę fasoli i kukurydzy.
- Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i skórkę startą z połowy cytryny.
- Dolej wody do garnka i wysyp surowy ryż z torebki.
- Wymieszaj całość i gotuj około 15 minut (aż ryż będzie miękki).
- Papryczkę jalapeno oczyść z nasion, przekrój na pół i wrzuć do garnka. Kontroluj ostrość potrawy i wyjmij papryczkę, gdy uznasz za stosowne.
- Dopraw szczyptą soli i pieprzu (do smaku).
- Dodaj poszatkowany pęczek natki pietruszki.
- Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i z grzankami.
Smacznego!
Wskazówka: Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, zagęść ją mąką ziemniaczaną. Jedną łyżkę mąki rozpuść w około 100 mililitrach wody i stopniowo dolewaj do zupy.
- Ze szwedzkiego stołu podczas standing party pierwsze znikają zakąski. Standing party ze szwedzkim stołem: przepisy.
- Cykorię po wycięciu z niej lekko twardawych głąbów można faszerować. Jak przyrządzić cykorię?
- Owoc granatu nie musi być jedynie dodatkiem do deserów. Trzy przepisy na dania z owocami granatu.