Reklama

Hiszpańska herbata to prosty w przygotowaniu napój, który wygląda bardzo efektownie. Do jego przygotowania wystarczy jedynie torebka ulubionej hebraty, najlepiej czarnej, oraz plaster cytryny, wrząca woda, biały cukier i koniecznie - wysoka, przezroczysta szklanka.

Reklama

Dwuwarstwowa herbata po hiszpańsku to pomysł na niecodzienne podanie tradycyjnego napoju, który najchętniej popijamy, gdy chcemy się rozgrzać, dlatego idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Herbata doskonale smakuje, a przede wszystkim, prezentuje się wyjątkowo oryginalnie.

Herbata po hiszpańsku, krok po kroku

Aby przygotować hiszpańską herbatę dwuwarstwową, potrzebujesz:

  • wysokiej, przezroczystej szklanki,
  • 1 łyżeczki białego cukru (możesz użyć również ksylitolu, czyli fińskiego cukru brzozowego),
  • plastra cytryny (nie może być zbyt cienki),
  • torebki ulubionej herbaty (najbardziej efektownie prezentuje się czarna herbata).

Sposób przygotowania:

  • Zaparz herbatę, np. w kubku lub małym czajniku (możesz również użyć herbaty liściastej, wówczas wystarczy odcedzić listki na sitku).
  • Do wysokiej szklanki wsyp łyżeczkę białego cukru i dolej wrzącej wody, mniej więcej do połowy jej wysokości.
  • Wymieszaj ciecz, aby cukier całkowicie roztopił się.
  • Dodaj dość gruby plaster cytryny (istotne, aby znajdował się poziomo).
  • Do szklanki ostrożnie wlej zaparzoną herbatę po powierzchni cytryny.
  • W efekcie uzyskasz dwie warstwy płynu: wodę z cukrem oraz złotą gorzką herbatę.

Smacznego!

Czarna herbata z cytryną doskonale smakuje podana ze słodkim deserem, np.: kruchymi ciasteczkami mandarynkowymi z cynamonem, dyniowym ciastem czy torcikiem bezowym. Napój po hiszpańsku można także swobodnie modyfikować, np. dodając zamiast cytryny, plaster limonki, bergamotki czy pomarańczy albo urozmaicając jego smak gęstym sokiem owocowym, miodem, cynamonem, goździkami bądź imbirem.

Czarna herbata - dlaczego warto ją pić?

Czarną herbatę warto pić, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Napój pomaga przy zatruciach pokarmowych, wspomaga pracę układu trawiennego, obniża ciśnienie, a także pozytywnie wpływa na serce i działa przeciwmiażdżycowo.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama