Sałata i rzodkiewka leżą na stole.
DenisProduction.com/stock.adobe.com
Styl życia

Nowalijki – jak wybierać i jak jeść, żeby były zdrowe? Porady

Nowalijki mogą zawierać szkodliwe substancje, dlatego nie należy ich jeść zbyt często. Można też wybierać warzywa z upraw ekologicznych lub innych sprawdzonych miejsc, w których nie używa się dużej ilości nawozów azotowych do uprawy.

Nowalijki mogą zawierać szkodliwe substancje, dlatego nie należy ich jeść zbyt często. Można też wybierać warzywa z upraw ekologicznych lub innych sprawdzonych miejsc, w których nie używa się dużej ilości nawozów azotowych do uprawy.

 

Dlaczego nowalijki mogą być szkodliwe dla zdrowia? Rola nawozów

 

Kasia gotuje z Polki.pl: pleśniak

Nowalijki, takie jak ogórki, sałata czy rzodkiewka, pojawiają się w sklepach w styczniu i lutym. Są uprawiane w szklarniach, a ze względu na warunki muszą być odpowiednio nawożone. Zwykle używa się w tym celu nawozów azotowych. Azotany gromadzą się w nowalijkach i w wyniku reakcji chemicznych zmieniają się w substancje potencjalnie szkodliwe dla człowieka.

 

Oprócz tego mogą zawierać metale ciężkie, które w dużych ilościach prowadzą do zatrucia organizmu ludzkiego.

 

Nie wszystkie nowalijki uprawiane są w taki sposób. Gospodarstwa ekologiczne nie dodają tak dużej ilości nawozów i przyspieszaczy wzrostu jak gospodarstwa produkujące warzywa na dużą skalę. Warto wybierać takie młode warzywa wiosenne, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł i są pozbawione dużych ilości azotanów.

 

Sałata, rzodkiewka czy ogórki kupowane w styczniu i w lutym, a nawet jeszcze w marcu, mają witaminy i minerały, chociaż zawierają ich mniej niż warzywa dojrzewające w słońcu. Mimo to warto je jeść, nie przesadzając z ilością.

 

Sałata, rzodkiewka, szczypiorek – jak je przygotować, by były zdrowe? Metody

 

Kupując nowalijki w sklepie, nie ma pewności co do ich pochodzenia, a w dużych sieciach próżno szukać produktów z małych czy ekologicznych upraw. Dlatego przed zjedzeniem świeżych zimowo-wiosennych warzyw warto je pozbawić tych części, które mogą mieć najwięcej związków rakotwórczych pochodzących z azotanów.

 

Najlepiej wybierać mniejsze warzywa, jędrne i świeże. Sałata powinna być nie zwiędnięta, a marchew, ogórki i rzodkiewki jędrne. Sałatę należy obrać z brzegowych liści, a potem dokładnie wymoczyć. Młodą marchew trzeba obrać, mimo że jej skórka jest miękka. To właśnie pod skórą i w grubszych oraz brzegowych liściach gromadzi się najwięcej azotanów.

 

Nie ma sposobu, na obróbkę rzodkiewki, dlatego warto ograniczyć jej spożycie na początku roku, dopóki nie pojawią się warzywa uprawiane bez tak dużej ilości nawozów.

 

Szczypiorek jako warzywo chętnie kupowane zimą i wczesną wiosną z reguły jest bezpieczny dla zdrowia, do jego uprawy nie potrzeba nawozów, rośnie także bez nich. Szczypiorek można samodzielnie wyhodować w doniczce na parapecie – taki jest najbezpieczniejszy.

Rzodkiewka
© tbel/Fotolia.com
Styl życia
Rzodkiewka podczas karmienia piersią – jeść czy nie jeść?
W czasie laktacji warto zrezygnować ze spożywania rzodkiewek. Mogą one wywołać uczulenia i przebarwienia. Jeśli jednak bardzo chcesz zjeść rzodkiewkę, zacznij od tej z ekologicznych upraw.

W czasie laktacji warto zrezygnować ze spożywania rzodkiewek. Mogą one wywołać uczulenia i przebarwienia. Jeśli jednak bardzo chcesz zjeść rzodkiewkę, zacznij od tej z ekologicznych upraw.   Podczas laktacji nie zaleca się spożywania rzodkiewek. Warzywa te, choć zdrowe, smaczne i niskokaloryczne, mogą szkodzić maleństwu. Rzodkiewki mają intensywny smak i aromat, a ponadto zawierają dużą ilość azotanów (szczególnie te szklarniowe). Ich spożywanie może prowadzić do pojawienia się przebarwień, wzdęć, kolek i uczuleń u dziecka. Właściwości rzodkiewki Rzodkiewka zawiera dużo cynku, fosforu, potasu i siarki, a także witaminy A, C i z grupy B . Jej regularne spożywanie pomoże w przypadku niestrawności, wypadania włosów, łamliwości paznokci czy kaszlu. Rzodkiewka doskonale pasuje jako dodatek do kanapek, jogurtu naturalnego, twarożku, sałatek, sosów oraz zup. Rzodkiewka a dieta podczas karmienia piersią Okres karmienia piersią wymaga od matki zmiany w diecie. Należy ograniczyć w jadłospisie niektóre produkty (szczególnie smażone, słodkie, tłuste i pikantne), a zwiększyć spożycie innych (zawierających witaminy oraz wapń). Laktacyjne menu musi być lekkostrawne, pełne wartości odżywczych, naturalne i delikatne. Podczas karmienia piersią nie zaleca się spożywania rzodkiewek. Warzywa te, choć zdrowe, mogą uczulić maleństwo, spowodować u niego wzdęcia, kolki i wysypki . Intensywny smak rzodkiewek prowadzi również do zmiany smaku mleka matki na bardziej gorzki i ostry. Poza tym warzywa te w wielu przypadkach zawierają szkodliwe azotany (rzodkiewki pochodzące z upraw szklarniowych), które mogą doprowadzić do niedotlenienia organizmu dziecka oraz wywołać przebarwienia skórne.   Jeśli jednak nie możesz się powstrzymać przed zjedzeniem rzodkiewki, zacznij od małej porcji. Kup...

Twarożek z rzodkiewki podany z pieczywem.
©tbel/Fotolia.com
Styl życia
Rzodkiewka – właściwości odżywcze i przepisy na smakołyki z nowalijek: pesto, wegański twarożek oraz surówkę
Rzodkiewka to lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g to niecałe 15 kcal) warzywo, które znakomicie zaostrza smak potraw oraz jest pyszne jako samodzielna przekąska. Najsmaczniejsza jest w sezonie, czyli późną wiosną i latem. Rzodkiewka pomaga w walce z trądzikiem, zbędnymi kilogramami oraz jest naturalnym antybiotykiem.

Rzodkiewka to lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g to niecałe 15 kcal) warzywo, które znakomicie zaostrza smak potraw oraz jest pyszne jako samodzielna przekąska. Najsmaczniejsza jest w sezonie, czyli późną wiosną i latem. Rzodkiewka pomaga w walce z trądzikiem, zbędnymi kilogramami oraz jest naturalnym antybiotykiem.   Kupując rzodkiewkę, należy zwrócić uwagę również na liście. Muszą być jędrne i młode – czyli jasno zielone. Grube, zażółcone (żółte plamki mogą świadczyć o dużej zawartości pestycydów) oraz zwiędłe listki są gorzkie w smaku. Najlepiej kupować warzywo ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł.   Właściwości zdrowotne rzodkiewki   Rzodkiewka występuje w rozmaitych odmianach. Najpopularniejsza jest czerwono-różowa, ale są też rzodkiewki czarne oraz białe (białe na zewnątrz a różowe w środku). Mogą różnić się jedynie wielkością czy kolorem – skład i wartości odżywcze pozostają te same.   Zawarte w rzodkiewce witaminy z grupy B, witamina A i niacyna (czyli wit. PP lub B3) oraz minerały: potas, sód, wapń, magnez, żelazo sprawiają, że jest to warzywo, które powinno znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która boryka się z takimi problemami, jak: spowolniony metabolizm i nadwaga, anemia, nadciśnienie, schorzenia wątroby, osłabione włosy , skóra i łamliwe paznokcie, trądzik.   Dzięki właściwościom moczopędnym, rzodkiewka przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz usuwanie piasku nerkowego. Działa również przeciwzapalnie i jest naturalnym antybiotykiem .   Przepis na pesto z liści rzodkiewki   Składniki: listki z 3 pęczków rzodkiewek, 7 łyżek oleju rzepakowego np. tłoczonego na zimno, 1/3 szklanki wody, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 5 łyżek łuskanych...

Rośliny w doniczce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zioła w domu: dlaczego warto je uprawiać?
Uprawianie ziół w domu to gwarancja świeżych przypraw. Świeże zioła mają więcej wartości odżywczych niż te zasuszone i zmielone z torebki. Można jest przechowywać prawie w każdym miejscu w domu, aby tylko dochodziło tam światło – najlepsze miejsce dla rośliny to oczywiście parapet.

Uprawianie ziół w domu to gwarancja świeżych przypraw. Świeże zioła mają więcej wartości odżywczych niż te zasuszone i zmielone z torebki. Można jest przechowywać prawie w każdym miejscu w domu, aby tylko dochodziło tam światło – najlepsze miejsce dla rośliny to oczywiście parapet.   Własna uprawa ziół w domu nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Czasami wystarczy zakupić doniczkę o głębokości 15-20 cm i średnicy ok. 20 cm , ziemię i nasiona w dobrym sklepie zielarskim. Uprawiana roślina powinna otrzymywać światło słoneczne oraz wodę. Jakie zioła w domu możemy uprawiać? Zioła w domu uprawiane są przede na potrzeby kulinarne dlatego przede wszystkim są to: koperek, bazylia, cząber, majeranek.   Są to rośliny jednoroczne, co oznacza, że tylko raz można zebrać z nich plon. Na dłużej posłużą zioła należące do dwurocznych i wieloletnich Dwuroczne: pietruszka , kminek.   Wieloletnie: rozmaryn, tymianek, melisa , mięta.   Zioła uprawiane w domu najlepiej zasiać wczesną wiosną (w marcu). Aby mieć świeże zioła przez cały rok powinno się powtórzyć zasiew jeszcze w lipcu bądź na początku sierpnia. Aby uniknąć zalegania wody na dnie donicy najlepiej wyłożyć ją najpierw drobnymi kamyczkami, a później nasypać ziemię. Jak uprawiać zioła w domu? Na początku uprawy ziół w domu należy wybrać nasłonecznione miejsce – najlepiej parapet od strony wschodniej lub zachodniej. Zioła dobrze dostosowują się do temperatury domowej, dlatego nie wymagają specjalnych warunków termicznych. Podlewanie Podlewanie ziół powinno odbywać się codziennie, a w ciągu upałów lub dużego natężenia światła – nawet dwa razy (rano i wieczorem). Strumień...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik