Nalewka z wiśni - prosty przepis na wiśniówkę
Nalewka z wiśni - prosty przepis na wiśniówkę
Nalewka z wiśni to najpopularniejszy rodzaj nalewki w polskich domach. Ma dużo właściwości zdrowotnych i słodki, owocowy smak. Aby jednak była dobrej jakości, trzeba ją przygotować w odpowiedni sposób. Poniżej znajdziecie prosty przepis na nalewkę z wiśni. Jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Metody przygotowywania nalewki wiśniowej
Metod przygotowania nalewki z wiśni jest bardzo dużo. Nie wszystkie są jednak równie efektywne, a nieprawidłowe działanie często mogą zepsuć smak i właściwości wiśniowego napoju. Bardzo ważne jest to, aby nie zasypywać owoców cukrem przed zalaniem wiśni alkoholem. Cukier i mocne słońce rozpoczną proces fermentacji owoców, które zmienią smak i stracą większość witamin. Dlatego najpierw owoce zalewamy alkoholem, a dopiero potem podsypujemy cukrem. Ważne jest również to, aby nalewka nie stała na słońcu, tylko w ocienionym miejscu.
Jakie właściwości zdrowotne ma nalewka z wiśni?
Wiśnie zawierają dużo witamin i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie nalewki w niewielkich ilościach pozwoli usunąć z organizmu nadmiar sodu i wyregulować nadciśnienie tętnicze.
Nalewka ma również zbawienne działanie na cały układ pokarmowy, wspomaga procesy trawienne i pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu. Ponadto ma silne właściwości antyoksydacyjne i zwiększa odporność organizmu.
Przepis na nalewka z wiśni
Składniki na nalewkę z wiśni
- 1 kg wiśni
- 500 ml wódki 40%
- 200 ml spirytusu 95%
- 0,5 kg cukru białego
Jak zrobić nalewkę z wiśni?
- Wiśnie należy dokładnie umyć i wydrylować. Włożyć na dno dużego słoika.
- Wiśnie zalać mieszanką wódki ze spirytusem.
- Słoik dokładnie zamknąć i energicznie nim potrząsnąć.
- Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na okres 4 tygodni. Co kilka dni należy potrząsać słoikiem.
- Po tym czasie otworzyć słoik i zamieszać zawartość.
- Owoce posypać cukrem i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
- Ponownie otworzyć słoik i zamieszać zawartość.
- Zlać przez gazę do butelki, dokładnie wycisnąć resztki owoców.